ניתוח החלפת מפרק -טכנולוגיות ושיקום.

תוכן עניינים של המאמר:

טרום ניתוח.

בשלבים ראשונים של שחיקת מפרק, פרופ' דבי ממליץ על טיפול שמרני. הטיפול השמרני לא יחזיר את הסחוס לקדמותו, אך יעזור לדחות את אפשרות ניתוח החלפת מפרק. מטרת הטיפול בשחיקת הסחוס היא הפחתת כאב ושיפור התפקוד. פרופ' דבי מסביר שהטיפול השמרני  מכוון לאורח החיים שלנו. ליחצו על הקישורים להרחבה.

ניתוח החלפת מפרק ירך או ניתוח החלפת מפרק ברך – יומלצו במידה והטיפול השמרני, שינוי אורח חיים וטיפול בכאב לא הועילו.

ניתוחי החלפות מפרקים

סרטון והדרכה הכנה לניתוח החלפת מפרק ירך, או החלפת מפרק ברך
ניתוח החלפת מפרק - הכנה מלאה טרם הניתוח

בישראל מבוצעים מדי שנה אלפי ניתוחי החלפות מפרקים. הסיבה השכיחה ביותר לכך היא שחיקת סחוסים. פרופ' דבי ממליץ על ניתוח החלפת מפרק, רק כאשר המטופל מרגיש שהטיפול השמרני לא הועיל. ניתוח החלפת מפרק הוא פתרון מוצלח ויעיל, בעל שיעורי הצלחה גבוהים.

הצלחת הניתוח תלויה בגורמים שונים כמו: אורח חייו של המטופל טרם הניתוח, רמת פעילותו, טווח תנועת המפרק. כמו גם הגישה הניתוחית, מיומנותו ומקצועיותו של המנתח. וכמובן – היענות המטופל להנחיות שלאחר הניתוח.

גישות ניתוחיות – החלפת מפרק הירך.

מטופלים מספרים - המלצות אחרי ניתוח החלפת מפרק ירך

החלפת מפרק ירך –

אם מגיעים להחלטה על ניתוח החלפת מפרק הירך. פרופ' דבי רונן , אורתופד מומחה בהחלפות מפרקים. ישוחח איתך על נסיונותיך בטיפול שמרני.

במידה ואין שיפור משמעותי ובמידה ויש בשלות לניתוח. הניתוח נועד לשיפור איכות החיים והפחתת הכאב.  החלפת מפרק הירך, הוא הליך ניתוחי. בניתוח מוסר הסחוס הפגוע של עצמות הירך. והמפרק השחוק מוחלף במפרק מלאכותי.

מבין כל האמצעים הקיימים לטיפול במפרק ירך חולה. ניתוח החלפת מפרק הירך, מספק את הפתרון היעיל ביותר. מעל 90% מהמנותחים להחלפת מפרק ירך, מרוצים.

הם מדווחים על הקלה משמעותית בכאב ושיפור בתנועתיות. כמו כן, הם מדווחים על שיפור משמעותי באיכות החיים.

גישות בניתוח החלפת מפרק ירך

ניתן לבצע את הניתוח בגישה קדמית/ צידית/ אחורית. בחירת הגישה תלויה במאפיינים שונים.

כולל מבנה גוף, מבנה אנטומי, גודל האגן ועוד. ההבדל בגישות משפיע בעיקר על קצב ההתאוששות.

היתרון של הגישה הקדמית, הוא שימור השרירים וכן קיצור משך ההחלמה. במקרים בהם המטופל לא מתאים מבחינה מבנית לגישה זו, תבחר גישה ניתוחית אחרת.

פרופ' דבי ניתח אלפי מטופלים מרוצים, בגישה קדמית. בשיטה זו אין צורך לחתוך את השרירים. לכן, המטופל פחות כואב, והשיקום וההחלמה מהירים יותר.

  1. הגישה הקדמית – הגישה החדשנית ביותר. הניתוח מתבצע מהחלק הקדמי של הירך. ניתן לנתח בגישה זו בעזרת מיטת ניתוחים ייחודית שמאפשרת לדייק את טווחי התנועה ויציבות המפרק. פרופ' דבי מנתח בגישה הקדמית מזה שנים. ניתח אלפי מטופלים, ומלמד ומכשיר מנתחים נוספים בגישה זו.
  2. גישה האחורית – הניתוח מתבצע בחלק הצדדי אחורי של הירך.
  3. הגישה הצידית –  פחות נפוצה.

הטכניקות, המכשור והשתלים השתכללו. לניתוח החלפת מפרק הירך, בגישה קדמית, מספר יתרונות.

יש פחות טראומה לגוף, מעטפת השרירים נשמרת, יש פחות סיכון לסיבוכים. אין הגבלות בתנועה לאחר הניתוח.

תקופת השיקום וההחלמה קצרה ומהירה. והמטופל מרגיש שיפור באיכות החיים, באופן משמעותי, תוך זמן קצר.

החלפת מפרק הברך – גישות.

גם בניתוח החלפת מפרק ברך –  חלה התפתחות משמעותית בשתלים, כמו גם בגישת הניתוח. גם ניתוחים אלה בעלי אחוז הצלחה גבוהים מאוד, ותהליך החלמה מהיר יחסית.

  1. החלפת מפרק ברך מלאה בגישה קינמטית- החלפת ברך בהתאמה אישית. כמו בהחלפת ירך בגישה הקדמית. גם כאן, פרופ' דבי נמנע מחיתוך הרצועות. משמר את מעטפת הרקמות הרכות. ומתאים את זוית המשתל, במקום ובמנח המדוייק . תוך שחזור צירי התנועה המקוריים. בהתאם לקינמטיקה המתאימה לכל מטופל.
  2. החלפת ברך בגישה הרובוטית – TKR –  Robot-assisted surgery– פרופ' דבי הוא אחד המנתחים הראשונים המבצעים בישראל החלפת ברך בסיוע רובוט, בטכנולוגיה שמאפשרת דיוק בתכנון וביצוע הניתוח. חשוב לזכור כי הרובוט מותאם למשתל. יש קודם לבחור את המשתל הנכון ביותר למטופל. ואז – לבחור בגישה קינמטית ויתכן, רובוטית.
  3. החלפת ברך בגישה מסורתית – בגישה זו משתל הברך מיושר באופן מכני. בעמדה "ממוצעת" לכולם, כשציר התנועה מקביל לקרקע. לכן, יש לשחרר ולאזן את הרקמות הרכות ואת רצועות הברך.
  4. החלפת חצי ברך – כשרק מדור אחד ממדורי הברך נפגע.

החלפת ברך רובוטית

בשנים האחרונות וכחלק מהרפואה המותאמת אישית, תובנות חדשות, מצטרפות לשיטות הקיימות ומייעלות אותן. המשתלים, מתאימים יותר לאנטומיה של המטופל. כך שניתן לנתח  החלפת מפרק  ברך בגישה הקינמטית, בה המשתל יהיה בזוית הטבעית של אותו מטופל.

כמו כן, נכנס לשימוש בישראל, באסותא מרכזים רפואיים.  רובוט (או ליתר דיוק – זרוע רובוטית). שיכול לעזור בדיוק מיקומה של "הברך החדשה". כדי לשמר את צירי התנועה וטווח התנועה, הטובים ביותר עבור המטופל.

החלפת ברך רובוטית 

ניתוח החלפת ברך רובוטית, לא נעשה ע"י רובוט. פרופ' רונן דבי מתכנן את הניתוח, מתאים את המשתל הנכון ביותר עבור כל מטופל. במידה והמשתל מתאים לטכנולוגיה רובוטית, פרופ' דבי מנתח בגישה קינמטית, מותאמת אישית. בישלוב הזרוע הרובוטית. 

הרובוט עוזר לדייק את חיתוכי העצם, בהתאם לזוויות המשתל. גם כאן, פרופ' דבי מקפיד על השיטה הקינמטית-אנטומית. בה אין פגיעה ברקמה הרכה סביב הברך. 

למאמר: "פרופ' רונן דבי, באסותא מרכזים רפואיים – על ניתוחי החלפת ברך עם רובוט.

מטופלת מספרת על החלפת ברך בסיוע טכנולוגיה רובוטית

שיקום מהיר

פרופ' דבי מדגיש כי יש חשיבות מירבית לאמינות המנתח ולתחושת הבטחון שלכם לגביו. מנתח מקצועי ומיומן, יעשה עבורכם את המיטב, לקבלת הניתוח הטוב ביותר והמתאים ביותר עבורכם. 

עם זאת – יש חשיבות רבה גם לחלק שלכם בתהליך. מומלץ להתחיל להניע את המפרק כבר ביום הניתוח. רב המטופלים יכולים לעבור לשיקום ביתי, כבר למחרת הניתוח. כאשר הם מסוגלים להתהלך ולהפעיל את הברך. פיזיותרפיסט יגיע להדרכה ראשונית בביה"ח. ובהמשך – יגיע פיזיותרפיסט מטעם הקופה להמשיך לתרגל וללמד אתכם תרגילים לכיפוף הברך ולחיזוק השרירים. 

השחרור המהיר והשיקום הביתי – מאיציםומשפרים את תהליך השיקום.

פרופ' דבי רונן – אורתופד מנתח, מומחה להחלפות מפרקים. ניתוחי החלפת מפרק ברך החלפת מפרק ירך. מהרופאים האורתופדים המובילים בתחום האורתופדיה והחלפות המפרקים בארץ. פרופ’ דבי טיפל באלפי אנשים, באופן שמרני או ניתוחי, בדגש על מקצועיות ואיכפתיות. מקבל מטופלים במרפאות ברמת החייל-תל אביב, ובהרצליה. 

פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח
פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח

פרופ' דבי מנתח החלפות מפרקים, ניתוח החלפת מפרק ירך, החלפת ירך בגישה קדמית. החלפת מפרק ברך, החלפת ברך בגישה הקינמטית ובשיטה הרובוטית. לפרופ' דבי ניסיון מקצועי של אלפי ניתוחי החלפות מפרקים, בטכנולוגיות מתקדמות בהתאמה אישית. מומחה בינלאומי, מעביר כנסים, הדרכות וקורסים לרופאים וקולגות בארץ ובחו"ל.

דילוג לתוכן