פרופ' דבי עונה על 10 שאלות על ניתוח החלפת ברך : מה, למה, מתי, איך איזה…
10 שאלות על ניתוח החלפת ברך:
- מדוע ניתוח החלפת מפרק הברך
- למה הסחוס המפרקי נשחק
- מתי הגיע הזמן לניתוח
- איך עושים ניתוח החלפת ברך
- עם איזה שתלים משתמשים
- כמה זמן ניתוח
- איך מרגישים אחרי
- מה הסיבוכים
- מה הסיכויים
- מה צריך לעשות אחרי הניתוח
מדוע ניתוח החלפת מפרק – Total knee Replacement ?
ניתוח החלפת מפרק הברך הוא אחד הניתוחים האורתופדיים הנפוצים והמוצלחים ביותר הקיימים כיום.
מפרק הברך, כמו מפרק הירך, הוא מפרק נושא משקל. כאשר משטחי הסחוס נשחקים, נוצר חיכוך בין העצמות , שבהמשך גורם לכאבים עזים ומוגבלות בתנועה. יש שחשים נוקשות במפרק, רגישות למגע, ואף עיוות של הברך שנראית גדולה יותר. חריקות, נפיחות, וכאבים במגע וחום.
ואז – יתכן שנדרש ניתוח החלפת מפרק ברך (Total knee Replacement). בו מחליפים את המפרק השחוק בשתלים מלאכותיים.
עם העלייה בתוחלת החיים. המטופלים כיום מעוניינים לא רק בהורדת כאב, אלא בחזרה מלאה לתפקוד ולאיכות חיים. והתפקיד שלי, כמטפל. לעמוד בציפיות ע"י התמקצעות בכל אחד משלבי הטיפול .
למה הסחוס המפרקי נשחק?
מפרק הברך בנוי מעצמות שמחוברות באמצעות שרירים, רצועות וגידים, ותפקידו לאפשר תנועה ולשאת את משקל הגוף. תפקיד הסחוס, אשר מצפה את עצמות מפרק הברך, לבלום זעזועים ולסייע לתנועה החלקה של המפרק. כאשר הסחוס נשחק, העצמות מתחככות זו בזו. מה שמוביל לכאבי ברכיים, כמו גם למוגבלות בתנועה ובניידות.
הסיבה המרכזית לשחיקת הסחוס (אוסטיאוארטריטיס) המפרקי: בלאי או שחיקה טבעית, שמתרחשת עם הגיל. סיבות נוספות כוללות גם תורשה, עודף משקל, עומס יתר, עיוות של הציר המפרקי, טראומה, חבלה, זיהום. כמו גם שברים, פציעות, מחלות, מצבי שחיקה והרס סחוס ועצם.
מתי הגיע הזמן לניתוח החלפת מפרק ברך?
ניתוח להחלפת מפרק הברך מיועד למטופלים שסובלים משחיקה והרס של סחוס מפרק הברך. שמלווה גם בכאבים, הגבלה בתנועה ופגיעה בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים.
לאחר שנסיון של טיפולים שמרניים כמו פיזיותרפיה, ירידה במשקל (במידת הצורך), משככי כאבים ו/או תרופות אנטי דלקתיות, כבר לא עוזרים לשפר את הכאב והתפקוד. השחיקה מחמירה, יתכן גם עיוות של מבנה המפרק, קושי בביצוע תנועות פשוטות, ופגיעה בתבנית ההליכה.
מטרת הניתוח היא להפסיק או להפחית את הכאבים שנגרמים משחיקת סחוס מפרק הברך. וכמו ש 95%-90% מהמנותחים להחלפת מפרק ברך, מדווחים – הקלה משמעותית, שיפור בניידות ובאיכות החיים.
איך עושים ניתוח החלפת מפרק ברך?
פרופ' דבי דוגל ברפואה מותאמת אישית – תפירה אישית לפי האנטומיה והפיזיולוגיה הייחודית של כל מטופל. במהלך ניתוח החלפת מפרק ברך משייפים את עצמות המפרק, מקלפים את הסחוס השחוק שהיה מחובר לעצם. מסירים את העצם הסמוכה למפרק ומשתילים משתל בגודל וזוית זהים. מתאימים גם את המשטחים המלאכותיים. כלומר, בעצם מצפים את משטחי התנועה של העצם.
פרופ' דבי ממובילי הגישה הקינמטית בארץ. מנתח החלפת מפרק ברך בגישה קינמטית , עם שתלים אנטומיים וטכניקות חדישות, כמו ניתוח בשיטה רובוטית, ועוד.
מתאים את הברך באופן ייחודי לכל מנותח ולזוויות ולאנטומיה האינדבדואלית שלו. עם או ללא שימוש במערכות ניווט או רובוט. מנותחים שעברו החלפת ברך בגישה מסורתית וברך שנייה בגישה קינמטית, מעידים שההחלמה והתחושה לאחר ניתוח בגישה הקינמטית הייתה טובה יותר.
מידע נוסף: גישות בניתוחי החלפת מפרק ברך.
איזה? באיזה שתלים משתמשים?
ברוב ניתוחי החלפת מפרק הברך, פרופ' דבי משתמש בשתלים עשויים קובלט כרום, עם צמנט. וביניהם פוליאתלן.
הבחירה במשתל קובלט כרום היא בשל עמידותו לכוחות הביומכנים שעל הברך. וכיון שהוא מחזיק מעמד זמן רב. בניגוד למתכת רכה שעלולה להתבלות מהר.
פרופ' דבי נוטה להשתמש במשתל מדיאל פיבוט- Medial Pivot. משתל אנטומי המותאם יותר לקינמטיקה הטבעית של הברך האנושית.
כמה זמן?
מה משך הניתוח?
משך הניתוח שעה -שעה ורבע. אך טרם הניתוח יש את זמן ההכנה לניתוח, ההרדמה (לרב – מקומית) וההתאוששות.
מה משך האשפוז?
1-3 ימים. פרופ' דבי דוגל בשחרור מהיר ושיקום והחלמה מהירים בבית.
איך מרגישים אחרי הניתוח?
בתקופה הראשונה, עדיין חשים כאב, ולשם כך נועד פרוטוקול הטיפול בכאב. פרופ' דבי ממליץ להקפיד על נטילת הטיפול התרפותי במקביל לתרגול ופיזיותרפיה.
זמן קצר לאחר הניתוח כבר ניתן להניע את הרגל. תוך זמן קצר יפחתו הכאבים, מפרק הברך יהיה יציב , תשפרו את טווח התנועה, הניידות , הפעילות ואיכות החיים. בהתחלה הולכים עם הליכון, ובהשגחה. ותוך זמן קצר, בין חודש לשלושה, שבים לפעילות מלאה.
מה הסיכויים, הסיבוכים, מה צריך לעשות?
מה הסיכויים ?
סיכויים נפלאים: מעל 90% מדווחים על שיפור משמעותי בכאב, בתנועה ובאיכות החיים.
מה הסיבוכים האפשריים?
סיבוכים אפשריים: יכולים להיות סיבוכי הרדמה, קריש דם , זיהום, פגיעה בכלי דם או בעצב. כאבים ונוקשות בברך, טווח תנועה מוגבל, חולשת שריר ועוד. סיבוכים אלו נדירים יחסית . בעוד שיעורי ההצלחה גבוהים מאוד.
ככל שההכנה תתהיה טובה יותר ויהיו פחות סבוכים מוקדמים, הסיכוי להצלחת הניתוח עולה.
מה סימני האזהרה?
בכל מקרה של חשש או שאלה – צרו קשר עם המרפאה.
ובמיוחד, במידה ואתם חווים כאבים קיצוניים, בעיקר אם הם מלווים בחום של מעל 38 מעלות, או במידה ויש הפרשה מאזור הניתוח.
מה צריך לעשות אחרי הניתוח?
חשוב להפעיל את המפרק לאחר הניתוח, בהתאם להנחיות ובלי לנסות להגיע לקצה. כלומר להתקדם לאט ובהדרגה. בהתאם להנחיות. לא לוותר לא על הפיזיותרפיה והתרגול וגם לא על המנוחה. הכל במידה.
לרב, מיד לאחר הניתוח, הרגל חזקה מספיק לשאת משקל. לכן, כדאי ומומלץ להתחיל לתרגל הליכה עם הפיזיותרפיסט. לרב למחרת הניתוח או יום לאחר מכן, תחזרו הביתה, לשיקום הביתי.
כדי למנוע נפילה בשל חוסר יציבות , מומלץ להשתמש בהליכון. עד שהפיזיותרפיסט ינחה אחרת.
פרופ' דבי רונן, אורתופד מנוסה מאוד בניתוחי החלפות מפרקים. בדגש על מקצועיות ואיכפתיות. ניתח אלפי ניתוחי החלפת מפרק ברך בגישה קינמטית וכן בגישה רובוטית. וזוכה לראות אלפי מטופלים מרוצים לאחר הניתוח.