גישת השחרור המהיר

תוכן עניינים של המאמר:

החלמה מואצת לאחר ניתוח החלפת מפרק

גישת השחרור המהיר, לשם החלמה מואצת (Rapid recovery) לאחר ניתוח החלפת מפרק.  

פרופ' דבי מדגיש שהחלק הראשון של ההחלמה הוא בהבנה שפעילות או תנועה היא לא המלצה, אלא שאי אפשר בלעדיה. ובדיוק כמו שאנחנו צריכים לדאוג לתזונה ולשתיה, עלינו לדאוג גם לתנועה (וגם למנוחה). לכולנו מומלץ, ואחת כמה וכמה למנותחי החלפות מפרקים, להקפיד על תנועה במהלך היום.

החלמה מואצת מניתוח החלפת מפרק תלויה גם במנתח מקצועי ומיומן. וגם במנותח שמגיע מוכן ומבין את משמעות הניתוח.

גישת השחרור המהיר, מתחילה מהכנה נכונה לניתוח, רק כאשר המטופל מעוניין ונזקק לניתוח. ניהול נכון של התקופה שלאחר הניתוח. הפחתת הכאב הפוסט ניתוחי, שיתוף פעולה, תרגול, שיקום ביתי והחלמה מהירים. 

שיקום ביתי

הליך השיקום לאחר החלפת מפרק, דורש שיתוף פעולה ומוטיבציה. סיכויי הצלחתו של הניתוח גבוהים מאד. מירב המטופלים מספרים על היעלמות הכאבים, שיפור טווח התנועה, וחזרה לפעילות גופנית. 

פרופ' דבי מאמין בשחרור והחלמה מהירה (Rapid Recovery) ובשיקום ביתי. 

תהליך שמתחיל כבר בשלב ההכנה לניתוח. שכוללת המלצה לפעילות או פיזיותרפיה מקדימה, הכנה פיזית ונפשית ובמידת הצורך גם הכנת הבית. 

פרופ' דבי מנתח בטכנולוגיות מתקדמות, לרב עם הרדמה מקומית, פחות דימום בניתוח. ניתוח קצר ומותאם אישית, עם משתלים מותאמים. ולאחריו, אמנם יש בגוף תהליך של איחוי החתך. 

אבל, כיון שפרופ' דבי מנתח בלי לפגוע בשריר או ברקמות הרכות. המשתל, או המפרק החדש – יכול לתפקד באופן מלא. ואתם, יכולים להתחיל בתהליך ההחלמה, מיד אחרי היציאה מההתאוששות. גם בחשיבה בריאה יותר, גם בניהול הכאב וכמובן – בהתחלת התנועה. 

מענה לשאלות על החלמה מואצת לאחר הניתוח

מה לגבי הכאב? 

הכאב מורכב ממספר גורמים, 2 העיקריים שבהם:

כאב פיזיולוגי, בגוף שלנו – מכונה חכמה ומשוכללת, מגיב לכך שעבר ניתוח. מבחינת הגוף, הוא עבר פציעה. לכן, מערכת החיסון עוסקת בתיקון הרקמה. וזה ע"י תגובה שאנו משיימים כ"דלקת". דלקת אינה בהכרח זיהום אלא דווקא תהליך חיובי ושיקומי, שמטרתו להוביל ל"תיקון" האזור.

הדלקת היא בעצם העשייה של מערכת החיסון שלנו, לשם ריפוי הרקמה. לכן כלי הדם מתרחבים, דפנות כלי הדם נעשות חדירות. ויש תגובה של אודם, חום, נפיחות וכאב. מה שאומר שהגוף עובד על תהליכי תיקון (וטוב שכך). 

הרגישות שלנו לכאב – המקום שאנחנו נותנים לכאב – עלול לפגוע בתהליך ההחלמה. מחקרים רבים הראו שמיינדפולנס יכול לעזור בהפחתת סטרס וכאב. ולא בגלל שהם גורמים להפחתת כאב, אלא לכך שעצם ההתייחסות אל הכאב, תהיה רק לכאן ועכשיו. בלי כל ההשלכות הנוספות שלנו עליו (מה, למה, מתי, מה היה ומה יהיה..).

הכאב המשמעותי הוא לא דווקא הכאב שנגרם מניתוח החלפת המפרק. 

הגוף הוכן גם טרם הניתוח, וטופל להפחתת כאב עצבי גם במהלכו. אבל, אחרי הניתוח, אנחנו מצפים ורגישים יותר לכאב. יש גם דלקת, שמעלה עוד יותר את הרגישות העצבית. 

גם התבניות השריריות, תבניות התנועה והעבודה השרירית עדיין לקויה. כדי להאיץ את השיקום, לשקם את השרירים ולהביא לירידה בכאב יש צורך:

  1. גם לשים לב לכאב ולטפל בו. ובדיוק לשם כך גם קיבלתם את פרוטוקול ניהול הכאב. הטיפול התרופתי יעזור לטשטש את הכאב.
  2. לעבוד על תנועה ופעילות. הכאב לא אמור למנוע מכם לתרגל ולהתנועע. תנועה נכונה והדרגתית עם המשתל החדש, (המפרק החדש). תעזור גם לקידום השיקום וההחלמה המואצת. כמו גם להפחית את הדלקת, הכאב והרגישות העצבית. 

מה עם הנפיחות, העייפות, הסטרס.. 

נפיחות. הרחבת כלי הדם ויציאה של נוזלים מהם. והצטברות נוזלים ברקמה שסביבם. הדלקת גורמת לרגישות של מערכת העצבים ולנפיחות. הנפיחות או הבצקת, לא גורמת לכאב, אבל יכולה ללחוץ על העצבים באזור המפרק. וכך להגביר את תחושת הכאב. הפחתת הנפיחות תתרום לחזרה מהירה יותר של כוח השרירים.

מנוחה ושנת לילה. מנוחה להתאוששות,אבל לא שכיבה ממושכת, וחוסר תנועה. – ככל שהשרירים נעים פחות, מתחיל תהליך של פירוק שרירים. מחקרים הראו שקשיש חולה, שהיה ללא תנועה במשך 3 ימים, מראה אובדן של 10% ממסת שריר הרגל. גם קשיש בריא, יאבד 10% ממסת שריר הרגל, אחרי 10 ימים ללא תנועה. 

מעבר לכך – שכיבה ממושכת גורמת לירידה במצב הרוח, מעלה סיכון לדלקות, להיווצרות קריש ועוד. לכן חלק משיטת ההחלמה המואצת והשחרור המהיר, מתייחסת גם לאורח חיים פעיל. אורח חיים שכולל פעילות, תרגול, אכילה נכונה ומותאמת, ומנוחה מתאימה ( מנוחת צהריים ושנת לילה מיטיבה). 

ניהול סטרס– בניתוח החלפת מפרק, עולה רמת הורמוני הסטרס. כתגובה לנתוח, לדלקת, לאבדן הדם ולכאב. רמה גבוהה שלהם, עלולה לגרום לעליה בדופק ובלחץ בדם ולתחושת חרדה. הפחד מהכאב, מסיבוכים של ניתוח, יחד עם הורמוני הסטרס. יוצר חוסר אונים, רגשות שליליים ופחות מוטיבציה לעשייה, תנועה ולחזרה לתפקוד. הטכניקה ההתנהגותית העתיקה להתמודדות עם לחץ, היא לא להתעמק בו, או לישון אותו.. אלא לנשום, אפשר לנסות מדיטציה, הרפיית הגוף, מיינדפולנס. ואז לצאת אל אור השמש ולהזכיר לעצמנו שאנחנו במקום הרבה יותר טוב, וממש בדרך להחלמה מלאה. 

חולשה וחוסר יציבות – פרופ' דבי ממליץ על פעילות גופנית, פיזיותרפיה או אפוסתרפיה גם טרם ניתוחי החלפת מפרק. במטרה לשמר את מסת ותפקוד השריר. ולחזק את השרירים המייצבים ואת תבנית ההליכה. לאחר הניתוח יש פחות בטחון, ויותר חשש בריא מפני נפילה. וככל שנתרגל יותר, נהיה בטוחים יותר. בכל מקרה, פרופ' דבי מנתח ללא פגיעה בשרירים וברקמה הרכה. מה שמאפשר לכם לקום מהמיטה זמן קצר לאחר הניתוח. ולהינות מתהליך של החלמה מואצת שתלוי מאוד, גם בכם.

Rapid recovery – החלמה מהירה, מיד אחרי הניתוח

הגישה של שיקום ביתי ושחרור מהיר (Rapid recovery) – מתייחסת לשחרור מהיר מבית החולים. אך לא שחרור מההתחייבות לטיפול האידאלי.לכן יש להקפיד על ניהול זמן מיטיב בתקופת השיקום, ועל קשר רציף עם צוות המרפאה

תנועה מרובה מיד לאחר הניתוח, יחד עם הפחתת הכאב בעזרת ניהול סטרס ופרוטוקול הטיפול בכאב. יאיצו את תהליך ההחלמה ויזכירו לכם שאמנם אתם אחרי ניתוח, אבל – הרבה יותר בריאים. 

הפעלה של המפרק והשרירים שמסביבו. תרגול הליכה, וחזרה להתנהגות בריאה היא הדרך להחלמה מואצת. 

לכן פרופ' דבי ממליץ להתחיל להרגיש בריאים. להתחיל בתנועה זמן קצר לאחר הניתוח. לעבור לבגדים שלכם, לשבת, לתרגל ( בהתאם להנחיות), ולחזור לבית, לשיקום ביתי, במקום הבטוח והבריא שלכם, כמה שיותר מהר. 

זיכרו – תנועה מפחיתה את התגובה הדלקתית. עוזרת להפחתת נפיחות. הפחתת רמות הורמוני הסטרס. מחזירה את השריר לתפקוד, מפחיתה סיכון לקרישי דם ודלקות ריאות. מאיצה את פעילות מערכת העיכול ומפחיתה עצירות שקשורה להרדמה ולטיפול התרופתי. 

ברגע שתעבדו על יותר תנועה ופחות שכיבה ומחשבה על הכאב וההחלמה תחושו טוב יותר ובריא יותר . תשתחררו הביתה מהר יותר, עם חיוך ובטחון בדרך. תתאוששו מהר יותר, ותרגישו שבעי רצון מעצמכם, מהניתוח ומהשיקום המהיר שתחוו לאחריו.

פרופ' דבי רונן – אורתופד מנתח, מומחה להחלפות מפרקים. ניתוחי החלפת מפרק ברך החלפת מפרק ירך. מהרופאים האורתופדים המובילים בתחום האורתופדיה והחלפות המפרקים בארץ. טיפל באלפי אנשים, באופן שמרני או ניתוחי, בדגש על מקצועיות ואיכפתיות. צוות המרפאה זמין לכל שאלה.

שיהיה בהצלחה.

פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח
פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח

פרופ' דבי מנתח החלפות מפרקים, ניתוח החלפת מפרק ירך, החלפת ירך בגישה קדמית. החלפת מפרק ברך, החלפת ברך בגישה הקינמטית ובשיטה הרובוטית. לפרופ' דבי ניסיון מקצועי של אלפי ניתוחי החלפות מפרקים, בטכנולוגיות מתקדמות בהתאמה אישית. מומחה בינלאומי, מעביר כנסים, הדרכות וקורסים לרופאים וקולגות בארץ ובחו"ל.

דילוג לתוכן