הטיפול בכאב – פרוטוקול טיפול בכאב סביב החלפת מפרק.

פרופ' רונן דבי, מומחה בהחלפת מפרק ברך והחלפת מפרק ירך, מהמומחים המובילים בארץ. מסביר על הטיפול בכאב לפני ואחרי הניתוח – ניתוח החלפת מפרק ירך וברך.

על המעטפת הטיפולית סביב ניתוח החלפת מפרק ירך (THR), והחלפת מפרק ברך (TKR)

החלפת המפרק החולה במפרק מלאכותי מובילה להפחתה משמעותית במידת הכאב. עם זאת, כיון שכל ניתוח כרוך בכאבים, פרופ' רונן דבי וצוותו משתמשים בשיטה יחודית לניהול והפחתת כאב.

השיטה מבוססת על שנים של נסיון בכל העולם, לגבי טיפול בכאב בהחלפות מפרקים. הרעיון הכללי הוא שילוב של מספר קבוצות של תרופות. היתרון בכך, הוא הפחתת המינון היחסי של כל אחת מהתרופות. הפחתת תופעות הלוואי וחסימה של יותר חיישני כאב.

החלמה מניתוח החלפת מפרק יכולה להתקצר ולהיות פחות כואבת, במידה ומקפידים על נטילת משככי כאב לפי הפרוטוקול בזמנים ומינונים קבועים. זיכרו שגם אם ההתאוששות וההחלמה לוקחים קצת זמן. השיפור הדרגתי ותוך זמן לא רב, תחזרו לחיות ללא כאב.

הכנה לניתוח

עצם הגעתכם לניתוח, כשאתם בטוחים ומאמינים שהגיע הזמן. וכמובן – חשים בטחון לגבי מקצועיות, אמינות, מקצועיות האורתופד המנתח. שיעשה את המקסימום עבור הצלחת הניתוח. זה חלק ראשון בהפחתת לחץ וכאב.

בשלב זה יש חשיבות רבה להיכרות עם המטופל, הרקע והמצב הרפואי. רגישותו לכאב ותגובתו למשככי כאב מסוגים שונים. הקפידו לרכוש את התרופות הרשומות במרשם, טרם הניתוח.

אם אתם משתמשים בתוספי מזון, אנו ממליצים להפסיק את נטילתם כשבועיים לפני הניתוח. הדבר נכון במיוחד לגבי תוספי מזון המכילים אומגה 3, גינקו בילובה, שום, כורכום, ג'ינג'ר, קינמון, חוויאג', ויטמין E, אכיניצאה, פרופוליס.

חלק בלתי נפרד מהפחתת הכאב ושיקום מהיר ומוצלח כולל הדרכה והכנה לניתוח.

הדרכה והכנה לניתוח

  1. תרגול ופעילות גופנית.
  2. פיזיותרפיה – משמרת ומשפרת כוח שרירים וטווח תנועה, משפרת יציבות ומפחיתה כאב.
  3. אפוסתרפיה -תרגול של השליטה השרירית ואיזון העומסים במפרק .
  4. תזונה נכונה.
  5. ירידה במשקל. באנשים בעודף משקל. הוכח שגם ירידה של 5% במשקל, המעמיס על המפרקים. משפרת את מידת הכאב בגב ובברכיים.
  6. הכנה פיזית ונפשית לניתוח.
  7. טיפול תרופתי – נגד כאב ודלקת. יש לזכור כי תרופות וזריקות הן טיפול סימפטומטי, כזה המטפל בכאב ובדלקת אך לא בבעיה עצמה. ויכול להביא להקלה זמנית בכאב. תרופות מומלצות לשימוש קצר טווח ועלולות להזיק בנטילה ארוכת טווח, לסובלים מבעיות כרוניות.
  8. תוספי מזון ו"תרופות סבתא"
    1. כורכום ,
    2. גלוקוזמין וכונדראיטין,
    3. אומגה 3 ,
    4. משחות למריחה על בסיס פלפל צ'ילי .
    5. חבישת עלי כרוב – להורדת הנוזלים והנפיחות.
    6. קומפרסים קרים – גורמים לכיווץ כלי דם, הורדת הדלקת והפחתת הכאב.
  9. הזרקת PRP.

ניתוח החלפת מפרק – ניהול כאב

ניתוחי החלפת מפרק מלווים בכאב. פרופ' דבי מנתח בטכניקות ניתוחיות חדישות ובמיומנות רבה. בלי לחתוך שרירים ועם פגיעה מינימלית ברקמות סביב המפרק. משתלים מתקדמים וגישה ניתוחית שמאפשרת הפחתת כאב. כמו גם קיצור משך ההחלמה והצלחה מקסימלית של הניתוח.

ההרדמה בניתוח – לרב אזורית, אפידורלית. בתוספת חסמים עצביים. בדך זו פרופ' דבי מפחית את הכאב האקוטי לאחר הניתוח ומפחית שכיחות הופעת כאב כרוני. הקפדה על איזון כאב במהלך הניתוח וניתוח מדוייק ומותאם למטופל. יאפשרו להגיע להתאוששות במצב טוב יותר.

לאחר הניתוח והתפוגגות חומרי ההרדמה, תמשיכו לקבל טיפול בכאב גם בביה"ח וגם בהתאם לפרוטוקול הטיפול מפרופ' דבי .

בהתאוששות ובמחלקה – מבוצע אומדן כאב רציף והתאמת הטיפול בכאב בזמן האשפוז. מעריכים את עוצמת הכאב, מטפלים במשככי כאב בהתאם להמלצות. ולא מאפשרים לכאב למנוע מכם להתחיל פעילות. לכן, מתחילים פיזיותרפיה מוקדמת , לשם חזרה מהירה לפעילות.

באשפוז, יתחילו טיפול במדללי דם למניעת התפתחות קרישי דם.

תרגילי נשימה ופיזיותרפיה מסייעים במניעת סיבוכים אפשריים. משפרים את התחושה, יכולת המנוחה, התחושה הכללית, ומאיצים את השיקום לאחר הניתוח.

כבר במחלקה, יגיע פיזיותרפיסט שיעזור לכם בתרגול והבנה איך להפעיל את המפרק. להפחית נפיחות ובצקת, לחזק את השריר, להגדיל את טווחי התנועה. ולחזור במהרה לחיים עצמאיים ולאיכות חיים.

ליחצו לקישורים בתמונות:

מה עושים עם הכאב לאחר הניתוח?

כאב סביב הניתוח הוא תופעה נורמלית. אופי הכאב משתנה. בימים הראשונים משמעותי יותר. עם התקדמות הליך השיקום וההחלמה , הכאב יפחת, ולרב, יעלם.

החלמה לאחר ניתוח היא תהליך טבעי של הגוף. התהליך כולל שיקום של רקמות פגועות, המתבטא גם בכאב, אודם ונפיחות. קצב ההחלמה מושפע ממצבכם הרפואי, הגופני, סוג הניתוח ועוד. תהליך ההחלמה מצריך זמן וסבלנות.

טיפול לקוי בכאב יגרום להפחתת תרגול, הפחתת תנועה ופגיעה בשביעות הרצון.

יש חשיבות רבה לטיפול בכאב, ולהתאמת הטיפול לעוצמת הכאב. טיפול יעיל בכאב יקצר את משך השיקום, וקצב ההחלמה.

דילול דם – מניעת התפתחות קרישי דם

הקפידו ליטול מדללי דם למניעת התפתחות קרישי דם, בהתאם להנחיית פרופ' דבי. המטרה היא להמנע מDVT (חשוב ליצור קשר עם צוות המרפאה במידה ויש כאבים, אודם ונפיחות. כאלה שאינם מוקלים לאחר הרמת הרגל למספר שעות ).

זיכרו – כדי להמנע מקרישי דם, חשוב להקפיד על זריקות קלקסן (או טיפול נוגד קרישה אחר שהומלץ לכם ע"י פרופ' דבי) . אם יש כתם דמי משמעותי על החבישה, יש לידע את הצוות ולטפל בהתאם להמלצה.

חשוב לשמור על קשר עם כל הגורמים המטפלים: רופא המשפחה, הצוות המנתח, הפיזיותרפיסט וכד'.

ניהול הכאב לאחר הניתוח, בשיקום הביתי.

הטיפול הביתי מבוסס על הפרוטוקול הטיפולי המתוכנן. פרופ' דבי משתמש במספר קבוצות של תרופות, בהתאם לאופן פעילותם וטווח השפעתם. אמנם אין פתרון אחד שמתאים לכולם. פרופ' דבי יכוון אתכם להתאמת הטיפול האישי, מתוך פרוטוקול הטיפול בכאב. המבוסס על טיפול הוליסטי המקצר את תקופת ההחלמה ומאפשר חזרה לתפקוד מהיר וללא כאב לאחר ניתוח החלפת מפרק.

מומלץ ליטול את הטיפול התרופתי בהתאם למינונים ואופן הנטילה שקיבלתם מפרופ' דבי. חשוב לשלוט בכאב ולהפחיתו. עם ההפחתה בכאב מפחיתים את הטיפול התרופתי.

תהליך ההחלמה מלווה בכאבים ברמות משתנות, תלוי גיל, טיפול תרופתי טרם הניתוח. חוזק שרירים, סוג הניתוח, סף סבילות לכאב ועוד גורמים רבים. לא ניתן לצפות את משך הכאבים, בתחילה הכאב מופיע באופן די רציף, אח"כ, יופיע לסירוגין עד שיעלם לחלוטין.

יש להקפיד לשמור על רמת כאב נמוכה,להשתמש בפרוטוקול הכאב . לאחר שבועיים של טיפול בהנחה שהכאב פחת משמעותית, יש ליצור קשר עם הצוות בהקשר להפחתת מינון התרופות.

מטרתנו כרגע: למנוע כאב ולאפשר תרגול ושיקום מהיר. ללא חשש להתמכרות ועם יכולת לשימוש מושכל בתרופות והתאמת סוג ומינון. חשוב להקפיד על הטיפול התרופתי, כדי שניהול הכאב לא ימנע מכם לתרגל את המפרק.

מומלץ במיוחד ליטול טיפול בכאב כשעה טרם הטיפול הפיזיותרפי.לשם השגת תוצאה תפקודית טובה ביותר, חשוב ביותר לבצע תרגול ופיזיוטרפיה לאחר הניתוח.

טיפים

  • הפרשה מהפצע הניתוחי, בימים שלאחר הניתוח היא מצב תקין.
    • הפצע הניתוחי יכוסה בפלסטר סיליקון שאין צורך להחליפו עד הוצאת התפרים. במידה ויש הפרשה בכמות רבה ויש צורך בהחלפתו, צרו קשר עם צוות המרפאה.
  • הקפידו על שתיה ואכילה נכונה.
    • זיכרו שהפחתת התנועה, הסטרס מהניתוח והטיפול התרופתי עלולים להפחית את תנועתיות המעי.
    • במידה ואתם סובלים מעצירות היעזרו בתוסף מזון או בטיפול תרופתי להאצת היציאות. (כמו Benefiber או לקסדין).
    • במידה ויש שלשול – להפסיק נטילת לקסדין.
  • למרות שכאב זה תהליך פיזיולוגי נורמאלי, יש לאזן אותו ולשמור על רמת כאב נמוכה. כדי לא לפגוע בתנועתיות המפרק וטיפול פיזיוטרפי מירבי.
  • כאב יכול להשפיע גם בפן הרגשי וגם על איכות השינה לאחר ניתוח– גורמים האחראים בצורה ישירה על תהליך החלמה איכותי ומהיר.
    • הקפידו על נטילת הטיפול בהתאם להנחיות פרוטוקול הכאב, וההחלמה תהיה מהירה וקלה יותר.
פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח
פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח

פרופ' דבי מנתח החלפות מפרקים, ניתוח החלפת מפרק ירך, החלפת ירך בגישה קדמית. החלפת מפרק ברך, החלפת ברך בגישה הקינמטית ובשיטה הרובוטית. לפרופ' דבי ניסיון מקצועי של אלפי ניתוחי החלפות מפרקים, בטכנולוגיות מתקדמות בהתאמה אישית. מומחה בינלאומי, מעביר כנסים, הדרכות וקורסים לרופאים וקולגות בארץ ובחו"ל. מקבל מטופלים במרפאות ברמת החייל-תל אביב, ובמרפאה בהרצליה. מנתח בבתי החולים הפרטיים: אסותא רמת החייל, אסותא ראשון לציון, הרצליה מדיקל סנטר, רפאל-עתידים. ובמסגרת בית החולים ברזילי. צוות המרפאה זמין לכל שאלה, שיהיה בהצלחה.

דילוג לתוכן