החלפת מפרק ברך או ירך – הכנה לניתוח.

הדרכה לפני ניתוח החלפת מפרק ברך או ירך

הכנה לניתוח | הדרכה לפני ניתוח | החלפת מפרק ברך או ירך.

פרופ' רונן דבי, מומחה בהחלפת מפרק ברך והחלפת מפרק ירך, מהמומחים המובילים בארץ. ממליץ לא להגיע לניתוח החלפת מפרק, אלא אם אתם מרגישים בטוחים, רגועים ומוכנים לניתוח. הן מבחינה רפואית והן מבחינה מנטלית.

עצם הגעתכם לניתוח, כשאתם בטוחים ומאמינים שהגיע הזמן. וכמובן – חשים בטחון לגבי מקצועיות, אמינות, מקצועיות האורתופד המנתח. שיעשה את המקסימום עבור הצלחת הניתוח. זה חלק ראשון בהפחתת לחץ וכאב.

ניתוח החלפת מפרק, הוא ניתוח אלקטיבי שמטרתו להקל על תסמיני כאב והגבלות שנגרמים בגלל שחיקת הסחוס (אוסטאוארטריטיס). במטרה לשפר את איכות החיים שלכם.

ניתוחי החלפת מפרקים הן ניתוחים נפוצים ומוצלחים עם תוצאות מצוינות ומטופלים שזוכים לשיפור משמעותי באיכות החיים. אבל – מדובר בניתוח ולכן מומלץ להגיע אליו רק כשהטיפולים השמרנים מוצו. 

גם אם הרופא ראה צילומי רנטגן וחושב שיש צורך בהחלפת מפרק, זיכרו שאנו מטפלים באדם ולא בצילומי הרנטגן שלו. וגם אם צילומי הרנטגן "נוראיים", אך אינכם סובלים מתסמינים, כאבים ונוקשות זיכרו שלפני בחירה באופציה הניתוחית כדאי לבדוק את החלופות הבאות: ירידה במשקל, תוכנית תרגילים מתאימה ומשככי כאבים.

מצד שני – אנשים רבים, שסובלים מכאב במפרק, שגורם להגבלה בפעילויות, נוקשות במפרק וכאב שתרופות לא משפרות, חושבים שהגיע הזמן לניתוח.

אמנם, ההחלטה לעבור ניתוח החלפת מפרק צריכה להיות החלטה שלכם, ואז – להגיע לרופא ולאורתופד לתיאום ציפיות והחלטה – אם אכן זה הזמן הנכון.

אין הגבלות גיל או משקל. אבל יש לבחון את ההיסטוריה הרפואית. תבנית ההליכה, צילומי רנטגן, או בדיקות אחרות וכמובן – לפני הכל- לבדוק השפעה של טיפולים תומכים / משמרים.

מהן ההכנות המומלצות לפני ניתוח החלפת מפרק?

1. פעילות גופנית

פעילות גופנית מחזקת את השרירים התומכים במפרק וגם מסייעת לירידה במשקל. יכולה להקל על הכאבים ולשפר תנועתיות. מומלץ לעשות פעילות בהתאם להדרכה מפיזיותרפיסט. יש נחיצות רבה בביצוע תרגילים מתאימים. חשוב לדעת ששחיקת הסחוס אינה הגורם העיקרי לכאב ולמגבלה התפקודית. אלא ה"שגיאות התפקודיות" של הסובלים מכאב. שגיאות שפעילות גופנית יכולה לשפר..

2.תזונה נכונה וירידה במשקל 

אורח חיים בריא, תזונה נכונה והרגלים בריאים יכולים לשמור על הגוף ולהקל על התאוששות בעת הצורך. לסובלים מעודף משקל – ירידה במשקל בהחלט יכולה להקל על כאבי מפרקים, כיון שהיא גורמת להפחתת העומס שעל המפרק בכל צעד. כך שסביר להניח שירידה במשקל תקל על הכאבים. ואם לא תמנע ניתוח, לפחות תתרום להצלחתו.עם זאת, במידה ואתם טרם ניתוח ובעודף משקל – לא מומלצת ירידה מסיבית במשקל זמן קצר טרם הניתוח או לאחריו.

חלק מההכנה הטרום ניתוחית, וגם מהטיפול השמרני שהומלץ טרם הניתוח. כולל גם הרגלי אכילה ומנוחה טובים, תזונה בריאה ומאוזנת. בדגש על שתיה, ירקות, ומאכלים עתירי חלבון. לחולי סוכרת – מומלץ ביותר לאזן רמות סוכר. כיון שרמות סוכר גבוהות מגדילות סיכון לזיהום.

3. פיזיותרפיה ואפוסתרפיה

מומלץ להתחיל ולתרגל את השרירים, כחלק מטיפול שמרני, טרם הניתוח. וגם כמובן – אחריו. תרגול כון יכול לעזור להפחית כאב, למזער תהליכים דלקתיים, להגדיל טווחי תנועה. לשפר את היכולת הביומכאנית ולחזק את השרירים התומכים במפרק.

אפוסתרפיה – טיפול פיזיקלי להקלה על כאבים וחיזוק שרירים בסביבת הניתוח. אפוסתרפיה נועדה לאפשר תרגול של שליטה שרירית במפרק, כמו גם איזון העומסים. בסביבה הטבעית של המטופל ובפעולות היומיומיות.כך גם, מדרסים אורתופדיים כדי להקל על העומס שיש על הברכיים – זולים, בטוחים ותורמים ליציבה טובה.

4. בדיקות והסטוריה רפואית

טרם הניתוח להגיע עם ההסטוריה הרפואית, הבדיקות, הצילומים, והייעוצים שהתבקשתם בטרום ניתוח. אם יש תכנון לטיפול שיניים, כדאי להשלימו, לפני הניתוח. הקפידו לדווח לפרופ' דבי על כל תחלואה נוספת, דלקת, אלרגיה וכד' .כמו גם על נטילת תרופות אחרות, תוספי תזונה וכד'.

5. הפחתת או הפסקת עישון

מומלץ להפסיק לעשן כ 6 שבועות לפני הניתוח. עישון מעכב ריפוי פצע, וחידוש תאים ומגדיל את הסיכון לתרומבוזיס.

6. הגיינה

יש להימנע מגילוח הרגל העתידה להינתח ומשימוש בקרמים טרם הניתוח. וכדאי להשתמש בסבון המכיל כלורהקסידין(Chlorehexidine) כ 5 ימים לפני הניתוח

7. דילול דם

באם נעשה שימוש במדללי דם או נוגדי קרישה. יש להיוועץ עם רופא המשפחה / קרדיולוג לגבי זמן הפסקת השימוש בהן טרם הניתוח. ההמלצה הכללית היא להפסיק נטילה, כשבועיים לפני הניתוח, בהתאם להמלצה והתאמה אישית עם פרופ' דבי ורופא המשפחה. לרב מומלץ להפסיק ליטול תרופות מדללות דם כמו אספירין, תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (NSAIDs)

8. טיפול בתוספי מזון 

אם אתם משתמשים בתוספי מזון, מומלץ להפסיק את נטילתם כשבועיים לפני הניתוח. הדבר נכון במיוחד לגבי תוספי מזון המכילים אומגה 3, גינקו בילובה, שום, כורכום, ג'ינג'ר, קינמון, חוויאג', ויטמין E, אכיניצאה, פרופוליס.

הגענו לניתוח החלפת מפרק…

סחוס המפרק לא יכול לעבור תהליכי ריפוי. מטרת הטיפול בתסמיני שחיקת הסחוס היא הפחתת הכאב ושיפור התפקוד. אם הנזק המבני למפרק רב מדי והפגיעה התפקודית קשה, ניתוח יכול לשפר מהותית את התפקוד וכאב, לאחר תקופת החלמה לא ארוכה. להקל על כאב, לשפר את תפקוד המפרק, ולשפר את איכות החיים של המטופל.

ההכנה לפני הניתוח כוללת: את הבנת התהליך, הכנה פיזית ונפשית, ושיחה עם פרופ' דבי.

מפגש טרום ניתוח, ופגישה עם מרדים. קבלת הנחיות לגבי תרופות מדללות דם.

רכישת התרופות המומצות לתקופת ההחלמה.

הקפדה על היגיינה (להתקלח עם סבון SEPTAL SCRUB ).

עדכון צוות המרפאה על כל תהיה, קושי, או חלילה זיהום או מחלה זיהומים, טרם הניתוח.

מידע נוסף בקישורים למטה.

יום הניתוח.

בערב לפני הניתוח וביום הניתוח – להתרחץ בסבון מחטא, ספטל סקראב .

יש להגיע לניתוח בצום. להימנע לחלוטין מאכילה, לעיסת מסטיק וסוכריות, 8 שעות לפני הניתוח. ניתן לשתות מעט מים, עד 3 שעות לפני הניתוח.

להביא את המידע הרפואי הרלוונטי לניתוח, כולל טיפול תרופתי עדכני וכן את הניירת שניתנה על ידי פרופ' דבי. ביום הניתוח יש ליטול רק את התרופות אשר הומלצו ע״י הצוות הרפואי בפגישת טרום הניתוח.

מומלץ להשאיר בבית תכשיטים, שעונים, עדשות מגע, פאה וחפצי ערך.יש להסיר לק מהצפורניים (אקריל ניתן להשאיר, למעט אצבע אחת). במידה ויש שיניים תותבות – ניתן לקבל כלי לאחסונם, טרם הניתוח ולהפקיד בידי בן משפחה לשמור עליהם.

כדאי להביא אתכם ביגוד קל ללבישה, נעליים נוחות, סגורות או גרביים מונעות החלקה, לשהות במחלקה לאחר הניתוח.

בזמן הניתוח

נסו להגיע רגועים, בידיעה שמטרתנו לשפר את איכות חיכם. פרופ' דבי מקצועי ומיומן, ניתח אלפי החלפות מפרקים בהצלחה רבה. ועושה את המקסימום עבור כל מטופל ומטופל.

לרוב, ההרדמה המועדפת היא הרדמה ספינלית כי הליך ההתאוששות קל יותר. באם הרדמה ספינלית אינה אפשרית, מבוצעת הרדמה כללית.

במהלך הניתוח, לעתים ניתן בלוק לאלחוש העצב, כדי שהמוח לא יקבל גירוי כאב.

פרופ' דבי משתמש בטכניקות ניתוחיות שמתמקדות בציר התנועה של המפרק ובהתאמה אישית של המשתל המלאכותי. תוך פגיעה מינימלית ברקמות סביב המפרק, ועם משתלים מתקדמים. מקפיד על איזון כאב במהלך הניתוח וניתוח מדוייק ומותאם לכל מטופל.

בסיום הניתוח תועברו למחלקת התאוששות, למשך כשעתיים. צורך מעקב והשגחה. במידת הצורך תקבלו טיפול להקלת כאב, או להפחתת בחילה. בני המשפחה יעודכנו ע"י פרופ' דבי והצוות, כמו גם ע"י העדכונים במסך טלוויזיה. 

ליחצו על הקישורים לסרטונים:

במהלך האשפוז:

פרופ' דבי ממליץ על ירידה מהמיטה – ביום הניתוח או למחרת. תרדו מהמיטה בעזרת פיזיותרפיסט, ותקבלו הנחיות לתרגול עצמי.

לאחר הניתוח, כשהשפעת ההרדמה (לרב מקומית בתוספת טשטוש) תפוג. תוכלו להתחיל את תקופת ההחלמה ותרגול המפרק החדש.

פיזיותרפיסט יעזור לכם בתרגול והבנה איך להפעיל את המפרק. להפחית נפיחות ובצקת, לחזק את השריר, להגדיל את טווחי התנועה. ולחזור במהרה לחיים עצמאיים ולאיכות חיים.

נסו לא לוותר לעצמכם, וכן לתרגל בהתאם להנחיות.

עם זאת, שימרו על עצמכם מנפילות – הישמעו להנחיות הצוות. העזרו בפעמון המצוקה בעת המעברים הראשונים מהמיטה ובחזרה. עד לאישור הצוות להליכה עצמאית.

ניהול הכאב, טיפול בפצע.

הטיפול בפצע הניתוחי – יתבצע בהתאם להוראות פרופ' דבי. לאחר הניתוח הפצע נחבש בתחבושת אטומה לנוזלים. ניתן להתרחץ (בהתחלה, בעזרת הצוות המטפל). תקבלו הנחיות לגבי רחצת פצע הניתוח ובמידת הצורך – החלפת חבישה.

למניעת היווצרות קרישי דם – תקבלו זריקה יומית למשך 4 שבועות . יתכן גם שהאחות תחבוש את רגליכם באגדים  אלסטיים ושרוולים מתנפחים , שעושים מעין מסאג' לרגליים וסוחטים את הדם הכלוא בשוקיים.

הטיפול בכאב- פרופ' דבי עובד עם פרוטוקול טיפול בכאב שיצר על בסיס מחקרים ואלפי ניתוחים. הוא יכוון אתכם להתאמת הטיפול האישי עבורכם.

בניתוח להחלפת מפרק עלולים להופיע כאבים במהלך ההחלמה, לכן חשוב להקפיד על נטילת משככי כאבים, לאיזון והרגעת הכאב.

פרופ’ דבי רונן – אורתופד מנתח, מומחה בניתוחי החלפות מפרקים, ניתח אלפי מפרקי ירכיים וברכיים. נחשב לאחד הרופאים האורתופדים המובילים בתחום האורתופדיה והחלפות המפרקים בארץ.

פרופ’ דבי טיפל באלפי אנשים באופן שמרני או ניתוחי, בדגש על מקצועיות ואיכפתיות. מאמין שהכנה מקדימה ראויה יכול לתרום רבות להבנה של התהליך, להפגת מתחים, להתמודדות טובה יותר ולשיקום מוצלח יותר.

מומלץ לשוב ולקרוא באתר האינטרנט לגבי הניתוח וכל התהליך סביב הניתוח. ולהתייעץ איתנו בכל שאלה או תהיה .

פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח
פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח

פרופ' דבי מנתח החלפות מפרקים, ניתוח החלפת מפרק ירך, החלפת ירך בגישה קדמית. החלפת מפרק ברך, החלפת ברך בגישה הקינמטית ובשיטה הרובוטית. לפרופ' דבי ניסיון מקצועי של אלפי ניתוחי החלפות מפרקים, בטכנולוגיות מתקדמות בהתאמה אישית. מומחה בינלאומי, מעביר כנסים, הדרכות וקורסים לרופאים וקולגות בארץ ובחו"ל. מקבל מטופלים במרפאות ברמת החייל-תל אביב, ובמרפאה בהרצליה. מנתח בבתי החולים הפרטיים: אסותא רמת החייל, אסותא ראשון לציון, הרצליה מדיקל סנטר, רפאל-עתידים. ובמסגרת בית החולים ברזילי. צוות המרפאה זמין לכל שאלה, שיהיה בהצלחה.

דילוג לתוכן