עודף משקל ידוע בהשלכותיו השליליות על הגוף, וכשמדובר בסובלים משחיקת סחוס – ההשפעה על המפרקים נושאי המשקל מזיקה ביותר. הדיאטנית אילת דבי מגישה המלצות תזונה לסובלים מעודף משקל ומשחיקת סחוס.
המלצות – תזונה נכונה
התזונה שלנו משפיעה מאוד על בריאותנו. מחקרים מראים כי אכילה בריאה ומאוזנת, מפחיתה סיכון למחלות ומסייעת לאיכות חיים.
עודף משקל מגביר סיכון לדלקת מפרקים ניוונית, ללא תלות בגיל המטופל. כיון שיש עומס רב על המפרקים נושאי המשקל.
ירידה במשקל (לאנשים בעלי עודף משקל), עוזרת להפחית את החמרת תסמיני שחיקת הסחוס.
אם אתם סובלים משחיקת סחוס ומעודף משקל, מספר טיפים המתאימים לכם במיוחד:
- לאכול בצורה מסודרת, במטרה לא להגיע רעב לארוחות ולא לאכול בהפרזה בארוחה. אכלו לאט, התרכזו בארוחה ולעסו היטב.
- שתיה מרובה (מים..).
- חשוב לצרוך מדי יום מזונות משש קבוצות המזון (פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים).
- רצוי לבחור את המזונות הבריאים יותר, על פי ההנחיות הבאות:
- ירקות – חשוב לצרוך ירקות חיים ומבושלים, ולשלב אותם בכל ארוחה. במקרים של בעיות לעיסה, ניתן לבשל, לרסק ולגרד ירקות או פירות בפומפייה. חשוב לאכול מכל הצבעים. ירוק (ברוקולי, תרד, כרוב, פטרוזיליה), כתום (דלעת, גזר, בטטה). אדום (עגבנייה, גמבה), לבן (בצל, שום, כרובית), סגול (כרוב, בצל, סלק).
- פירות – הפירות מכילים סוכר, ועל כן מומלץ לאכול מהם אך במידה, לא להגזים בכמות.
- מזונות עשירים בחלבונים – כמו ביצים, עוף ללא עור, הודו, בקר רזה, דגי מים עמוקים. וכן מוצרי חלב דלי שומן וקטניות. הקפידו גם על צריכה מספקת של מוצרי בשר לאספקת ברזל וB12. ועל צריכת מוצרי חלב לאספקת סידן ורכיבים נוספים.
- דגנים ומוצרי מאפה – הבחירה הטובה תהיה דגנים וקטניות עשירים בסיבים תזונתיים. לדוגמא גריסים, קינואה וקוואקר, לחם שיפון או כוסמין וקטניות.
- מזונות עשירים בשומנים – העדיפו שמן זית / קנולה, טחינה, אבוקדו, אגוזי מלך/ שקדים, וכדומה.
- ממתקים ומשקאות ממותקים בסוכר – מומלץ להמעיט.
בכל מקרה – המלצות התזונה לבריאות מיטבית הין המלצות התזונה הים תיכונית.
כלומר: תפריט המבוסס על פירות וירקות טריים, קטניות, דגנים מלאים, דגים, שמן זית, מוצרי חלב במידה ועד כוס יין אדום עם הארוחה (מלבד מי שלא מורגל בשתיה/ אסור לו). תוך הקפדה על הרגלי אכילה, שתיה מספקת ופעילות גופנית מתונה.
תזונה ים תיכונית – קשר הפוך לכאב
כאבים באופן כללי, נחשבים לאחת הבעיות הבולטות של בריאות הציבור. עדיין לא הוכח היטב הקשר בין דפוסי תזונה בריאים לבין כאב.
אבל מחקר שפורסם בכתב העת Pain, סקר 20 מחקרים: 14 מחקרי חתך ו-6 מחקרים אורכיים. ובחן מדדים שונים של תזונה ים תיכונית, ושיטותשונות לאבחון ומדידת כאב.
עשרה מחקרים דיווחו על קשר הפוך בין דפוסי תזונה בריאים לבין כאב, 5 לא היו חד משמעיים וחמישה לא מצאו קשר.
החוקרים מציינים למרות שהממצאים לא היו חד משמעיים נראה כי הקפדה על תזונה בריאה, במיוחד תזונה ים תיכונית, קשורה באופן הפוך לכאב.
במידה ואתם טרם ניתוח החלפת מפרק או אחריו – ישנן המלצות תזונה מותאמות לכם .