תזונה לפני ואחרי החלפת מפרק
תזונה לפני ואחרי החלפת מפרק – טיפים חשובים, מאילת דבי , דיאטנית קלינית, ופרופ' דבי. שממליצים לכולנו לשמור על תזונה בריאה ומגוונת, מותאמת אישית ומתאימה לצרכים האנרגטיים ולצרכים התזונתיים של כל אחד ואחת.
במצב האידאלי, שתיה מספקת ותזונה נכונה. המכילה את כל אבות המזון. יעזרו לשמור על משקל גוף והרכב גוף תקין. לשמור על מצב תזונתי מיטבי, תפקוד טוב, הפחתת סיכון לתחלואה ושברים ולשמירה על איכות חיים.
כמה טיפים על תזונה לפני ואחרי החלפת מפרק:
אם נגיע לניתוח החלפת המפרק, כשאורח חיינו היה בריא, שמרנו על פעילות, במידת האפשר. הזנו נכון את גופנו ושמרנו על הרגלים בריאים. נגיע לניתוח בצורה האופטימלית, וגם ההתאוששות תהיה מהירה יותר.
במידה וטרם הניתוח אנו בעודף משקל – חשוב לזכור שלא מומלצת ירידה מסיבית במשקל זמן קצר טרם הניתוח או לאחריו. כמו כן, לא מומלץ לעלות במשקל עקב אכילה לא נכונה, לאחר הניתוח ,דבר שיפגע בתנועתיות ובבריאות הגוף, לאחריו.
תזונה מותאמת אישית
זיכרו שעם הגיל יש ירידה בהוצאה ובצריכה האנרגטית וירידה במסת השריר. חשוב להתאים את התזונה גם למצב הבריאותי וגם לרמת הפעילות הגופנית.
מחקרים מראים, שבנוסף לתזונה מגוונת ולצריכת ירקות, קטניות ומזון בריא וטבעי, לרב, על מטופלים לפני ואחרי החלפת מפרק להגביר צריכת חלבון (בהתאם למצב הבריאותי האינדבדואלי)
המלצות התזונה לבריאות מיטבית הין המלצות התזונה הים תיכונית , כלומר: תפריט המבוסס על פירות וירקות טריים, קטניות, דגנים מלאים, דגים, שמן זית, מוצרי חלב במידה. עד כוס יין אדום עם הארוחה (מלבד מי שלא מורגל בשתיה/ אסור לו).
תוך הקפדה על אכילה בריאה, איטית, במנות קטנות ולאורך היום, שתיה מספקת ופעילות גופנית מתונה.
טיפים לתזונה למבוגר/קשיש הבריא כוללות:
- אכילה של מגוון מזונות מכל קבוצות המזון
- ירקות ופירות, דגנים וקטניות –מקור לסיבים, ויטמינים ומינרלים.
- דגים, בשרים רזים – מקור לחלבון, B12, ברזל.
- מוצרי חלב רזים – מקור לחלבון, סידן.
- שומנים בריאים כמו אגוזים, זרעים, שמן זית , טחינה ואבוקדו.
- הקפדה על צריכת נוזלים ורוויה.
- שימוש בתיבול טבעי, בבישול ביתי ולא במזונות מעובדים ותעשיתיים.
- אכילת ארוחות קטנות ומגוונות לעתים קרובות.
חשוב לזכור:
הטיפול התזונתי במבוגר/ קשיש , שונה במידה ומדובר בטיפול תומך, משמר, משקם או מרפא.
ניתוחים דורשים מהגוף אנרגיה רבה ומכניסים אותנו למתח. מחקרים הראו שתזונה נכונה בשבועות ובימים שלפני ואחרי הניתוח, מפחיתה את הסיכון לסיבוכים ומסייעת בשיקום לאחר ניתוח.
כיון שבניתוח, גופינו מאבד גליקוגן, כלומר מנצל את מאגרי הפחמימות. צריכת פחמימות לפני הניתוח (בהתאם להנחיות הרופא ולמצב הבריאותי) יכולה לסייע בהפחתת הרעב, הצמא והחרדה שלפני הניתוח. תזונה מתוכננת טרם הניתוח תעזור גם לשיקום לאחר הניתוח. כמו כן – כדי לתמוך בהתאוששות לאחר הניתוח, מומלץ להגדיל את צריכת החלבון ולהקפיד על תזונה בריאה, הן לפני הניתוח והן אחריו.
תזונה אחרי ניתוח החלפת מפרק
תזונה בריאה ומאוזנת מומלצת לכולנו כדי לחזק את הגוף, להזין אותו ולעזור לנו לחיות טוב יותר. ואין ספק שאחרי ניתוח החלפת מפרק, תזונה בריאה תתרום בצורה משמעותית לחיזוק הגוף.
לאחר הניתוח, גם אם הוא היה בשיטה משמרת רקמה, בהרדמה מקומית ובשיטת הההחלמה המואצת. עדיין, הגוף עבר "טראומה". יש אנשים שלאחר הניתוח חשים ירידה בתאבון, יש כאלה שעסוקים באכילה כדי להפחית סטרס, או למלא זמן ריק בבית. חשוב לזכור את תפקיד האכילה בהחלמה. גופנו זקוק לרכיבים תזונתיים בריאים כשי להקל עלינו את השיקום.
בזמן ההחלמה, יש עלייה באנרגיה שהגוף מוציא. לכן, מומלץ להקפיד על אכילת ארוחות מסודרות . משהו כמו 3 ארוחות (בוקר, צהריים וערב) ו– 2 ארוחות ביניים ביום.
ארוחות קטנות, מגוונות ומזינות
נסו להתחיל את היום בארוחת בוקר מזינה, שמכילה גם חלבון ( למשל יוגורט עשיר בחלבון עם תערובת אגוזים). והמשיכו עם מספר ארוחות קטנות במהלך היום. נסו לאכול לאט ובמודעות. לא לאכול מעבר לצרכי הגוף וכן לאפשר לו לקבל את צרכיו התזונתיים.
שתיה מרובה
חשוב במיוחד לאחר הניתוח, ההרדמה, הטיפול התרופתי. כאשר לעיתים יש איטיות של מערכת העיכול, ונטייה לעצירות. שתייה מרובה, חשובה לגוף, לבריאות וכמובן להקל על העצירות.
מים מהווים את המרכיב העיקרי בגופנו. חשוב לשתות מים בין הארוחות וגם בזמן הארוחות. עדיף לשתות מים ולהמעיט בשתיית משקאות ממותקים, ואלכוהוליים.
תזונה מחזקת
משרד הבריאות ממליץ באופן מיוחד על תזונה נאותה, בעיקר בגיל המבוגר, גם כדי לסייע לשמירה על הבריאות, החיוניות, האנרגיה והעצמאות התפקודית.
תזונה מחזקת לבני הגיל השלישי כוללת מזונות המכילים סיבים תזונתיים, שגם הם עוזרים לתפקוד צמערכת החיסון ומניעת עצירות.
כמו גם דגש על צריכת סידן, ויטמין D , ויטמין B12 ושומנים בריאים, לא רווים (כמו בטחינה, אבוקדו, שמן זית, פשתן ואגוזים) .
ויחד עם זאת להעדיף מזונות המכילים פחות מלח, שומן רווי ושומן טראנס.
צריכת חלבון, פעילות ואובדן מסת שריר אחרי ניתוח
אובדן מסת שריר נפוצה בקרב בני הגיל השלישי, ועוד יותר נפוצה בקרה מחלימים מניתוח כמו ניתוח החלפת מפרק.
פרופ' דבי ממליץ לקום מהמיטה כבר ביום הניתוח, ולא סתם. מחקרים מראים כי 3 ימי מנוחה בשכיבה במיטה ללא תנועה יכולים לגרום לאובדן של עד 10% ממסת השריר.
לאחר הניתוח, גם בזמן מנוחה, הגוף צורך קלוריות עבור ההחלמה, ההתאוששות, איחוי הרקמות והשיקום. חשוב ביותר לשלב תזונה בריאה עם התעמלות שיקומית לאחר הניתוח. מחקרים מראים, שבנוסף לתזונה מגוונת ולצריכת ירקות, קטניות ומזון בריא וטבעי. לרב, על מטופלים אחרי החלפת מפרק להגביר צריכת חלבון (בהתאם למצב הבריאותי האינדבדואלי).החלבונים חיוניים לריפוי מיטבי של פצעים.
דגים הם מקור טוב גם לחלבון וגם לחומצות שומן W3 , שמועילות גם למצבי דלקת.
באופן כללי, המלצות התזונה לבריאות מיטבית הין המלצות תזונה הים תיכונית .
אכילת תזונה מאוזנת עשירה בחלבון תסייע בהחלמה לאחר הניתוח. על התזונה לכלול מקור חלבון בריא בכל ארוחה, וכן פירות, ירקות ודגנים מלאים.
תזונה שיקומית
לאחר הניתוח, גם בזמן מנוחה, הגוף צורך קלוריות עבור ההחלמה, ההתאוששות, איחוי הרקמות והשיקום.מחקרים הראו כי שלושה ימי מנוחה במיטה יכולים לגרום לאובדן של עד 10 אחוזים מהשריר. בשל אובדן השריר- מסת גוף רזה, בקרב מבוגרים מאושפזים ללא תנועה ( שילוב של ניתוח/ פציעה + גיל וחוסר תנועה) , חשוב ביותר להקפיד על צריכת חלבון.
לכן, פרופ' דבי רונן ממליץ גם להקפיד על תזונה מתאימה ולחזור לתנועה במהירות האפשרית. פרופ' דבי ממליץ להתחיל בתנועתיות וקימה מהמיטה במהלך 24 השעות שלאחר ניתוח החלפת המפרק. במטרה למנוע איבוד מסת שריר, לסייע בשמירה על חוזק השריר ולקדם את טווחי התנועה והחזרה לחיי השגרה.
הגדלת צריכת החלבון לפני ואחרי מהניתוח, יכולה לעזור בהגנה על השרירים . בהתייעצות עם דיאטנית ניתן לשלב רכיבי שיקום וכח כמו –אנשור פלוס אדוונס, המכיל 20 גרם חלבון למנה ואת רכיב ה HMB המסייע בשמירה על מסת השריר. שילוב מזון רפואי בטיפול תזונתי הוכח כיעיל בשיפור תוצאות קליניות ובהפחתת סיכון לסרקופניה.
חשוב: לאחר ניתוח החלפת מפרק, במצב של החלמה, יש להקפיד על תזונה שיקומית ותומכת, תזונה שתעזור לחזור לתפקוד הפיזי ולמעגל חיים עצמאי.
אילו תוספי תזונה מומלצים אחרי ניתוח החלפת מפרק?
זיכרו, ככל שהתזונה לקראת הניתוח ולאחריו תהיה בריאה יותר, כך תהליך ההחלמה יהיה קל יותר.
בכל מקרה תוספי מזון שניתן לשקול, הם קודם כל בהתאם לבדיקות ולצורך בהשלמה של ברזל, B12, ויטמין D, מנזיום וכד'. כמו גם:
פרוביוטיקה: חיידקים מועילים, הנמצאים במערכת העיכול שלנו באופן טבעי. יכולים לעזור גם למצבי סטרס (כמו ניתוח) וגם לשיפור תפקוד מערכת העיכול.
גלוטמין: חומצה אמינית שקשורה להאצת החלמה ואיחוי של פצעים, מפחיתה איבוד מסת שריר ומפחיתה שיעורי זיהומים.
פרופ’ דבי רונן – אורטופד מנתח, מומחה ברכיים, ניתח מאות ואלפי מפרקי ברכיים. אורטופד מומחה להחלפות מפרקים, נחשב לאחר הרופאים האורטופדים המובילים בתחום האורתופדיה והחלפות המפרקים בארץ.
פרופ' דבי מקבל מטופלים במרפאות ברמת החייל-תל אביב, ובהרצליה.
מנתח החלפות מפרקים: ניתוח החלפת מפרק ירך, החלפת ירך בגישה קדמית. החלפת מפרק ברך, החלפת ברך בגישה הקינמטית והרובוטית.