שאלות ותשובות על ניתוח החלפת מפרק הירך.

תוכן עניינים של המאמר:

שאלות ותשובות על ניתוח החלפת מפרק ירך. פרופ' רונן דבי, אורתופד מנתח, מומחה מוביל בניתוחי החלפות מפרקים. מספק לכם שאלות ותשובות על תהיות של  מטופלים, לגבי מפרק הירך. ניתוח החלפת מפרק ירך, איך מנתחים. מה תוצאות הניתוח, מה הסיכונים ועוד .

1. שאלות ותשובות: מהו מפרק הירך?

מפרק הירך הוא המפרק המחבר בין עצם האגן לעצם הירך. הוא אחד המפרקים הגדולים בגוף. פגיעה בתפקודו עלולה להביא לפגיעה קשה בתפקוד הירך. מבנה המפרק  הוא דמוי מכתש ועלי. הוא בנוי מעצמות הירך והאגן, המצופים בסחוס. ומוקף רצועות ושרירים, כמו גם, כלי דם ועצבים.

עצמות המפרק: ראש כדורי (ראש עצם הירך) המותאם לשקע בעצם האגן (אצטבולום)

סחוס: משטחי המפרק מצופים סחוס חלק. יש טבעת סחוסית (לברום) גם סביב שפת שקע האגן. הסחוס המפרקי עוטף ומגן על חלקי המפרק. כל עוד אין שחיקה בסחוס. המפרק מתפקד בחיוניות ללא כל פגע.

גידים, שרירים ורצועות: אחראים על התנועה ויציבות המפרק, ומסייעים לתפקודו.

כלי דם ועצבים: העצבוב של מפרק הירך., גורם לעתים לטעות בזיהוי ולמחשבה שהכאב בירך. כאשר בעצם, מקורו מהגב או מהברך.

מפרק הירך המורכב – מאפשר לירך לנוע קדימה, אחורה, לצד ובתנועה סיבובית. הרצועות הבונות את מפרק הירך מחברות את חלקי המפרק הגרמיים, ומייצבות את המפרק.

ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית
אוסטיאוארטריטיס ושחיקת סחוסים
ניתוח החלפת מפרק - הכנה מלאה טרם הניתוח

2. מה גורם לפגיעה במפרק הירך?  

גורמים אפשריים להרס הסחוס: חבלה, אוסטיאוארטריטיס, מחלה אוטואימונית. דלקת כרונית, שבר, זיהום, עומס יתר ועוד.

הגורמים השכיחים הם: שחיקת סחוס המתרחשת בעקבות הגיל, טראומה או מחלות. אוסטאוארטריטיס , היא מחלת מפרקים ניוונית נפוצה.  כ-80% מהמבוגרים סובלים ממנה.  מתאפיינת בעיקר בשחיקת הסחוס של המפרקים נושאי המשקל . מפרק הברך ומפרק הירך.

כמו גם:

שחיקה של סחוס  בגילאים צעירים יותר. עקב עיסוק אינטנסיבי בספורט או תנועה מסויימת שחוזרת על עצמה ושוחקת את הסחוס.

מחלה דלקתית של הרקמות הרכות והסחוס .טראומה- הגבלת אספקת הדם לראש עצם הירך. בעקבות טראומה, פגיעה בצוואר הירך, תאונת דרכים, נפילה מגובה או פציעה. קרע בלברום, צביטה בין ראש או צוואר הירך לאצטבולום. נמק של ראש הירך (מחלת פרטס או AVN ) –חסימת זרימת הדם אל ראש עצם הירך. בשל טראומה, פריקה או קריש דם.

מחלה מולדת של מפרק הירך. DDH – דיספלזיה / דיסלוקציה של מפרק הירך. נקע מולד במפרק הירך – אחוז מסויים מהתינוקות נולדים עם פריקה של עצם הירך . חלק מפתחים דלקת מפרקים המצריכה ניתוח . עיוות בעצם הירך- מולד או נרכש בעקבות פציעה. ועוד.

3. האם אני סובל משחיקה של סחוס הירך?

התלונות העיקריות בקרב הסובלים משחיקה של מפרק הירך, או ממחלה ניוונית של הסחוס הן:

כאב התקפי, תקופות כואבות יותר ותקופות כואבות פחות. כאב המופיע לאחר פעילות.

וכן כאב בתחילת תנועה, לאחר ישיבה או מנוחה ממושכת.

נוקשות של המפרק לאחר השינה או לאחר נסיעה ארוכה.

קושי לנעול נעליים או לגרוב גרביים.

רגישות למגע של חפצים גדולים, המונחים בכיסים.

שינויים בצורת ההליכה והגבלה בתנועה – לא כולם מרגישים מייד. אנשים שמקפידים על פעילות גופנית ומשמרים את השליטה השרירית חשים רק בשלבים מאוחרים של השחיקה, את הכאב ומגבלת התנועה.

יש שמתלוננים על אי נוחות בשינויי מזג אויר.

חשוב לדעת, שיש כאלה שסובלים משחיקה אך כלל לא חשים כאב . ויש כאלה שרואים בצילום "שחיקה" של הסחוס ושל העצם, כמעט ללא תחושת כאב או פגיעה בתפקוד. 

4. מה אפשרויות הטיפול בשחיקה של מפרק הירך?

יש 2 אפשרויות עיקריות:

טיפול שמרני, לא פולשני –

בראש וראשונה פעילות גופנית – להחזיר את שליטת השרירים במפרק ולחזק אותם . הדגש הוא על שינוי אופי פעילות. הימנעות מפעולות הגורמות לכאב, והגברת פעילות גופנית ללא כאב וחיזוק המייצבים של המפרק. כדאי להיעזר בייעוץ פיזיותרפיה ו/או אפוסתרפיה.

במידת הצורך – ירידה במשקל והפחתת העומס על המפרק. תוספי מזון, טיפול תרופתי – נגד כאב ודלקת. שימוש במקל הליכה, ועוד.

ניתוח החלפת מפרק ירך –

הטיפול הניתוחי במחלה ניוונית של הסחוס הוא החלפה של מפרק הירך. פרופ' דבי מנתח בגישה קדמית, ללא פגיעה בשרירים. מסיר את משטחי המפרק הפגועים, ומשתיל משתל שדומה למבנה המפרק.

כמובן שגם לאחר הניתוח חשוב לעבוד על החלמה מואצת ותהליך שיקומי שכולל פיזיותרפיה ותרגול.

5. מה בודק האורתופד?

פרופ' דבי לא ממליץ למהר לבצע ניתוח להחלפת מפרק ירך. לאחר שיחה עם המטופל לגבי מידת הכאב ומידת הפגיעה באיכות החיים.

נוקשות, הגבלה בתנועה וכאבים עזים באזור הירך, עלולים להוביל לירידה משמעותית באיכות החיים. פגיעה במפרק הירך עלולה להגביל באופן משמעותי את תנועת הרגל. ככל שהכאבים מתגברים כך פעולות בסיסיות כמו הליכה,  כיפוף ומתיחת הרגל הופכות ליותר מורכבות.

לעתים מדובר בכאב זמני וחולף. ואין מה למהר. אך כשמדובר בפגיעה מעמיקה, הסחוס שחוק, וכבר לא בולם זעזועים. תנועת הרגל לא חלקה, עצמות המפרק מתחככות זו בזו. העצמות עלולות להתעוות ולגרום להגבלה קשה של תנועתיות הירך. 

רק במידה והטיפולים השמרניים  אינם מקלים על הכאב. במצבים אלה פרופ' דבי, אורטופד מומחה. יערוך את כלל הבדיקות הגופניות והאבחנות הנחוצות על מנת לקבוע האם אתם צריכים ובשלים לניתוח.

ניתוח החלפת מפרק ירך יקל על הסבל וישפר באופן ניכר את התפקוד הגופני.אבל הוא תמיד נמצא כאופציה.

לכן כדאי קודם למצות את הטיפולים השמרניים. שאמנם, לא יכולים לבלום את הרס הסחוס או לרפא אותו . אבל יכולים להקל על הכאב והמגבלות.

כל החלטה לגבי ניתוח החלטת מפרק, היא אישית ורק שלכם. החלפת המפרק לא מותנית בגיל או משקל. וגם לא בהצלחת הניתוח אצל חבר. ההחלטה שלכם, בהתאם למידת הכאב והמגבלה, ממצאי הבדיקות ותאום הציפיות בינכם לבין פרופ’ דבי.

מתי מחליטים על ניתוח ומה פרופ' דבי בודק?

  1. הטיפולים השמרניים לא מצליחים להקל על הכאב.  
  2. תנועת הירך מוגבלת ואתם חשים פגיעה בתפקוד ובאיכות החיים. 
  3. בדיקה גופנית – פרופ' דבי בודק את מפרק הירך, מתבונן על תבנית ההליכה שלכם, כבר בכניסה לחדרו, בוחן את טווחי התנועה.
  4. צילומי רנטגן – סימני השחיקה בפרקים נראים היטב בצילומי רנטגן.
  5. בדיקות נוספות – במידת הצורך.
  6. בשלות לניתוח ולהליך השיקום. לשם שיפור  איכות החיים והפחתת הכאב.

זיכרו,מדובר בניתוח. אין שום סיבה למהר. אבל כאשר יש צורך -מבין כל האמצעים הקיימים לטיפול במפרק ירך חולה, ניתוח להחלפת המפרק, מספק את הפתרון היעיל ביותר.

מעל  90% מהמנותחים להחלפת מפרק ירך, מדווחים על הקלה משמעותית בכאב, שיפור בתנועתיות ושיפור משמעותי באיכות החיים.

פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח
פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח

פרופ' דבי מנתח החלפות מפרקים, ניתוח החלפת מפרק ירך, החלפת ירך בגישה קדמית. החלפת מפרק ברך, החלפת ברך בגישה הקינמטית ובשיטה הרובוטית. לפרופ' דבי ניסיון מקצועי של אלפי ניתוחי החלפות מפרקים, בטכנולוגיות מתקדמות בהתאמה אישית. מומחה בינלאומי, מעביר כנסים, הדרכות וקורסים לרופאים וקולגות בארץ ובחו"ל.

דילוג לתוכן