לפחות בקרב 80% מבני ה-65 ומעלה יש עדות קלינית לשחיקת סחוסים (אוסטיאוארטריטיס). בעיקר במפרקים נושאי המשקל (הירך והברך). מדובר בתהליך ניווני שמתרחש במפרקים כמו הירכיים או הברכיים. כמו גם טראומה קודמת במפרק שמהווה גורם סיכון לשחיקה של המפרק.
עם זאת, בניגוד לדעה הרווחת, שחיקת הסחוס אינה הגורם העיקרי לכאב ולמגבלה התפקודית. מה שלרב קורה זה, ששחיקת סחוס, גורמת לדלקת ולכאב. ואז מתחילה סדרה של "שגיאות תפקודיות", כמו הליכה עקומה ולקויה. הנסיון שלנו להימנע מכאב, יוצר חוסר סימטריה בעבודת שרירי המפרק וחולשת שרירים.
לכן, למרות שיש הרבה מיתוסים. פעילות גופנית מתאימה, דווקא תחזיר למפרק את השליטה של השרירים ותחזק אותם. כשכאבים גורמים לנו להמנע מפעילות, אנחנו בעצם פוגעים בשליטה השרירית. בעוד שחיזוק שרירים סביב אזור המפרקים. עשוי דווקא להועיל ולפזר את עומסי המשקל בצורה בריאה ונכונה. הכל עניין של איזון.
מומלץ ביותר, כחלק מהטיפול בשחיקת הסחוסים, לשלב תרגילים שיפחיתו את העומסים באזור הפגוע במפרק ויאמנו ויחזקו את השרירים המייצבים של המפרק.
אפשר למנוע שחיקת סחוסים?
לא בטוח שלמנוע, אבל בטח להפחית גורמי סיכון – אז מה חשוב?
- לפני הכל – פעילות גופנית… לא לוותר על הפעילות ולגרום לחולשת שרירים, דווקא פעילות גופנית מתונה ועקבית והפעלה של המפרקים תחזיר למפרק את השליטה של השרירים ותחזק אותם.
- תזונה נכונה ושמירה על משקל גוף תקין – אורח חיים בריא, משקל גוף תקין והפחתת עומסים מהברכיים והירכיים.
- לשמור עליכם ועל השרירים – לבצע הפסקות מנוחה מחוסר פעילות או מאותה פעילות, כדי לשחרר את השרירים ואת המפרקים. אפשר אפילו לכוון לעצמכם התראה שתזכיר לכם שהגיע הזמן לשחרור המפרקים.
- הזרקת PRP – טיפול טבעי, של הזרקת Platelet Rich Plasma – פלסמה עשירה בטסיות. מדם שנשאב מגופכם, עובר צנטריפוגה שמפרידה את הפלסמה מהדם. ואת הפלסמה,העשירה בטסיות ובחלבונים מזריקים לאזור המפרק, לסייע בחידוש וריפוי הרקמות.
מה הטיפולים הקיימים לשחיקת סחוס, ומה הקשר לפעילות גופנית?
ליחצו כאן – טיפולים שמרניים באוסטיאוארטריטיס.
חשוב לדעת – אין מתאם בין מידת שחיקת הסחוס (בצילום רנטגן) לחומרת הכאב והמגבלה התפקודית. כלומר, ברור שהסימפטומים לא נובעים רק משחיקת הסחוס. במקרים רבים בצילומי רנטגן ניתן לראות שינויים ניווניים מתקדמים וסחוס שחוק מאוד, אך המטופל לא מדווח על כאב. ולהיפך – אדם הסובל מכאב ומתקשה מאוד בתפקוד, שצילומי הרנטגן שלו מצביעים על שינויים ניוונים קלים ביותר.
המפרק שלנו בנוי מגם מעצמות ורצועות, וגם ממרכיבים דינמיים כמו שרירים וגידים.
מחקרים הראו כי פעילות נכונה, הכרחית לתפקוד תקין של המפרק. ותלויה במידה רבה במערכת של חיישנים עצביים המעבירים כל הזמן מידע למערכת העצבים. מידע שמכתיב תגובה מוטורית מתוזמנת של השרירים המייצבים סביב המפרק.
בשלבים מוקדמים של אוסטיאוארטריטיס, "התנהגות" השרירים סביב המפרק הפגוע אינה תקינה. הם עובדים באופן פחות יעיל ולא מתוזמן. יש קבוצות שרירים רפויות וחלשות יותר, אחרות מכווצות כיווץ יתר. מה שגורם לחוסר סימטריה בפעילות המפרק.
ככל שהמחלה מתקדמת, השליטה העצבית שרירית הולכת ונפגמת. ויותר מכך, כאשר חלוקת העומסים בתוך המפרק אינה תקינה, יש עומס יתר באזורים מסוימים של המפרק. מה שגורם לשחיקת סחוס נוספת ולאי יציבות של המפרק.
תבניות הליכה – או הקשר שבין אורך הצעד ומהירות ההליכה לכאב ולתפקוד
בדיקות במעבדת הליכה ממוחשבת מראות שינוי בתבניות ההליכה אצל חולי אוסטיאוארטריטיס. אורך צעד קטן יותר, מהירות הליכה נמוכה יותר וחלוקת עומסים לא שווה בין שתי הרגליים.
אנשים הסובלים מכאב ברגל אחת מעבירים, באופן לא מודע, יותר משקל לרגל השנייה, כך שעם הזמן הם מסגלים תבניות הליכה לא סימטריות.
המחקרים מראים קשר ישיר בין ירידה במדדי הליכה, כמו אורך צעד, מהירות הליכה וסימטריה בהליכה, לבין עוצמת הכאב והפגיעה בתפקוד.
הליכה, יוגה, שחייה ורכיבה על אופניים
בכל ההנחיות לטיפול באוסטיאוארטריטיס של הברך והירך המרכיב העיקרי בטיפול הוא תרגול עצמי מבוקר לצד פיזיוטרפיה, המלמדת להשתמש נכון במפרקים.
הפעילות המועדפת היא כזו שמתרגלת טווח תנועה מלא של המפרק, תוך הפחתת העומס מהמפרק, כמו שחייה, רכיבה על אופניים ויוגה.
ניתן להיעזר בטיפול אפוסתרפיה, אשר מותאם לחיי המטופל, ומבוסס על הליכה תוך כדי פעילות יומיומית. טיפול זה מפחית כאב, משפר את התפקוד של המטופלים ומסייע בבניית תבניות הליכה סימטריות. במעקב שהתבצע אחר מטופלים שטופלו נצפה שיפור במדדי הליכה, כמו אורך צעד, מהירות הליכה ושיפור בסימטריה.
פעילות גופנית, לטיפול שמרני, טרום ניתוח ואחרי ניתוח.
בעבר נשמעה הטענה, כי פעילות תגביר את השחיקה. היום אנו יודעים שחוסר פעילות תורמת לדלדול שרירים, הגברת חוסר היציבות של המפרק והתקדמות המחלה. ויש המלצה לפעילות גופנית לפני ואחרי החלפת מפרק!
בהיותה מחלה כרונית, טיפול טוב באוסטיאוארתריטיס מחייב תקשורת בין המטפל והחולה.
יש חשיבות עליונה למתן הסבר מפורט לחולה ובני משפחתו על אופי המחלה, הבנת מקור הכאב והטיפול בכל האמצעים השמרנים הניתנים.
יש צורך בתרגול עצמי יומיומי, ניצול מרבי של פיזיותרפיה ומערכות לשיפור השליטה העצבית שרירית, תוך הכוונת המטופל לפעילות גופנית מבוקרת שמיטיבה גם את תוצאותיהן של ניתוחי החלפת מפרקים.
ואז, אם כלום לא עוזר?
במצב מתקדם של שחיקת סחוסים, כבמידה ואתם סובלים מכאב וקשיים משמעותיים בהליכה ובתנועה. יתכן שהגיע הזמן לבדוק את האפשרות של החלפת ירך או החלפת ברך.
בכל שנה נערכים בארץ אלפי ניתוחים כאלה. פרופ' דבי עצמו ניתח אלפי החלפות מפרקים.
הטכניקות הניתוחיות טובות יותר מבעבר, הגישות מדוייקות יותר. פרופ' דבי מקצועי ומיומן. והניתוח נעשה בהתאמה אישית ומאפשר שחרור מהיר ושיקום מהיר.
הטכניקה הניתוחית של החלפת ברך קינמטית, בהתאמה אישית. ואם המשתל מתאים אפשר גם בסיוע רובוט . כמו גם החלפת ירך בגישה הקדמית ובשילוב מיטת הניתוחים. מטרתן להחזיר את ציר התנועה הטבעי של המפרק. להפחית את הפגיעה ברקמה הרכה להבטיח תוצאות מדויקות יותר של ההליך הניתוחי ושיקום מהיר וקל יותר.