ניתוח החלפת מפרק ירך – נקודות חשובות טרם הניתוח

פרופ' רונן דבי , אורטופד מנתח, מומחה החלפות מפרקים. מנתח ניתוחי החלפת מפרק ירך בגישה קדמית  והחלפת ירך בהתאמה אישית. וכן החלפת מפרק ברך בגישה הקינמטית והחלפת ברך רובוטית. ריכז עבורכם שאלות נפוצות טרם ניתוח החלפת מפרק הירך.

ניתוח מפרק הירך – מתי?

ההחלטה לבצע ניתוח להחלפת מפרק ירך היא החלטה מורכבת. חשוב לבחון מספר נקודות טרם הניתוח:

  1. האם אכן מדובר בשחיקת המפרק (שחיקת סחוס)?
  2. האם הטיפולים השמרניים לא מועילים?
  3. האם יש כאבים, פגיעה באיכות החיים?
  4. אתם והמשפחה מוכנים לניתוח?

1. שחיקת סחוס בירך?

מפרק הירך הוא אחד המפרקים הגדולים בגוף. מפרק כדורי, נושא משקל,  המחבר בין עצם הירך לבין עצם האגן. עצמות המפרק מצופות שכבה חלקה ועמידה של סחוס חלק, שמהווה בולם זעזועים ומאפשר תנועה חלקה. מבנה המפרק מאפשר לירך לנוע לכל הכוונים: קדימה, אחורה, לצד ובתנועה סיבובית. כאשר מפרק הירך בריא, כל המרכיבים פועלים יחדיו ומאפשרים תנועה חלקה לכל הכיוונים, ללא כאב. הסחוס מהווה בולם זעזועים. בעת הליכה, קפיצה או ריצה.

כאשר הסחוס נשחק, לאט לאט נוצר חיכוך בין העצמות. ולרב, שחיקה של המפרק מובילה לכאבים חזקים ומגבלות תנועה וניידות.

מה מקור הכאב?

אחר שפרופ' דבי בוחן אם מקור הכאב הוא שחיקה, נזק רצועתי, או בכלל מחלה אחרת, או הקרנה מאיזור אחר. אם אכן הסחוס במפרק הירך נשחק. יש גורמים רבים להרס הסחוס, הסיבה הנפוצה ביותר היא שחיקת סחוס. הגורמים לשחיקה כוללים:

  1. דלקת מפרקים, שחיקת סחוס- ("אוסטיאוארתריטיס") . כ-80% מהאוכלוסייה יסבלו משחיקה מסוימת בסחוס במפרק כלשהו בגוף עד גיל 65.
  2. מחלה מולדת או כרונית של מפרק הירך . מחלה אוטואימונית, שבה הגוף תוקף את הסחוס והמפרק של עצמו, או דלקת כרונית.
  3. שבר, חבלה או טראומה.
  4. חוסר אספקת דם אל ראש הירך (Avascular Necrosis).
  5. פריקה מולדת של מפרק הירך, ועוד.

2. מה זה טיפול שמרני, לא ניתוחי? 

הטיפול הראשוני הוא שמרני, וכולל טיפול פיזיוטרפיה,להקלה בכאב ולשיפור התנועה. אפוסטרפיה, פעילות גופנית מודרכת. טיפול תרופתי לשיכוך הכאבים והורדת דלקת, תוספי מזון, תזונה בריאה וירידה במשקל בעת הצורך.

בשלבים המוקדמים יותר של השחיקה, תרגילי פיזיותרפיה, חיזוק שרירים ומתיחות עשויים לשפר את גמישות המפרקים ויציבותם ולהקל על התסמינים. תרגילי חיזוק שרירים עוזרים גם כטיפול שמרני וגם לקראת ניתוח. הם יכולים להקל על התנועה והכאב. אבל לא לרפא את הסחוס או לבלום את השחיקה. עם זאת, הם יכולים גם לשפר לאחר הניתוח, את תהליך ההחלמה.

תרופות ותוספי מזון: טיפול תרופתי, נוגדי דלקת ומשככי כאבים. וכן תוספי מזון כמו גלוקוזאמין, כונדרויטין, כורכומין ואומגה 3 עשויים לעזור בשיכוך הכאב והפחתת הדלקת.

תזונה נכונה והפחתת משקל במידת הצורך ובהנחיה מקצועית, עשויים להועיל בהקלה על התסמינים ואף להאט את קצב שחיקת הסחוס.

3. סובלים מכאב, פגיעה באיכות החיים?

מטופל שניסה את הטיפולים השמרניים, ללא שיפור. או במידה ותנועת הירך מוגבלת, הנזק חמור והכאב לא מוקל. שוקלים ניתוח להחלפת מפרק הירך. החלפת מפרק הירך יכולה להשיב לך את איכות חייך, להקל על הכאבים ולאפשר לך חופש תנועה.

ניתוח החלפת מפרק ירך הוא אחד המוצלחים בכירורגיה המודרנית. מעל -97% מהמנותחים להחלפת מפרק ירך, מדווחים על הקלה משמעותית או העלמות הכאב, שיפור תנועתיות וניידות ועליה משמעותית באיכות החיים.

בזכות הטכנולוגיה, הגישה, המיומנות, וההכנה הנכונה. מטופלים רבים חוזרים לפעילות יומיומית תוך זמן קצר ונהנים מאיכות חיים ללא כאב.

הצלחת הניתוח תלויה בהכנה לניתוח, סוג הניתוח, מיומנות המנתח, גישת ההתערבות הניתוחית. סוגי המשתלים, השיקום והטיפול בכאב. כמו גם ברצון המטופל לחזור במהרה לחיים מלאים ופעילים ובמוטיבציה לשיקום אמיתי ואיכותי.

ניתוח בגישה הקדמית – הוא הניתוח המתקדם ביותר בתחום החלפות מפרקים. אחוזי הצלחה גבוהים ותקופת החלמה קצרה. הניתוח משפר תוך זמן קצר יחסית ובאופן משמעותי את איכות החיים.

4. המטופל ומשפחתו מוכנים לניתוח?

פרופ' דבי רונן, אורתופד, מומחה בניתוחי החלפת ירך, מהמובילים בישראל. מסביר : כאשר מטופל סובל ממפרק לא תפקודי. מרגיש פגיעה משמעותית באיכות החיים, והטיפולים השמרניים כבר לא מיטיבים עימו. זה הזמן לפנות לאורתופד מומחה, לבחון אם הגיע הזמן לניתוח החלפת מפרק.

זיכרו שכל החלטה לגבי ניתוח החלטת מפרק, היא החלטה אישית. של מי שסובל משחיקת סחוסים וכאב, שגורמים לירידה משמעותית באיכות החיים. החלפת המפרק לא מותנית בגיל או משקל. אלא במצב שחיקת הסחוס ובמידת השפעתו על איכות חייכם.

במידה ומחליטים שהגיע הזמן לניתוח החלפת מפרק ירך. כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה ועם פרופ' דבי- האורטופד המנתח. לערוך ביחד תיאום ציפיות לגבי הניתוח, מה קורה טרם הניתוח ומה ההתנהלות לאחר הניתוח.

פרופ' דבי ממליץ להגיע לניתוח במוכנות מלאה. לשם כך הוא מקפיד הדרכת מטופל לפני הניתוח. כמו גם לקרוא את חוברת טרום הניתוח ולהתכונן פיזית ונפשית לניתוח. ניתן לראות תזכורת בסרטון.

אני מוכן לניתוח. מה עכשיו? איך מתקדמים?

לפני ניתוח החלפת מפרק, יש פגישת טרום ניתוח. בה, פרופ' דבי ישוחח אתכם ועם המשפחה. תערכו תיאום ציפיות לגבי הניתוח. מעבר על תיק הבדיקות,  על מחלות רקע, הטיפול התרופתי וכד'. זה גם הזמן לקבל תשובות לשאלות ולהתייעץ לגבי פרטים שאינם ברורים.

במהלך הביקור תקבלו הסבר מלא על הניתוח, שנועד לשיפור איכות החיים. כמו גם על השיקום המהיר. לאחר הבנת התהליך,  יורד סף החרדה ומגיעים לניתוח שלווים ומוכנים יותר. בהמשך,יערך מפגש טרום ניתוח גם עם המרדים.

פרופ' דבי, הוא מהמובילים בארץ בניתוחי החלפת מפרק ירך בגישה הקדמית. הביא ארצה את שולחן הניתוחים, שמאפשר דיוק ושיקוף בעת הניתוח. ניתח אלפי ניתוחי החלפת מפרק ירך. וכמו שהמטופלים מספרים – הם נהנים מחזרה מהירה לאיכות חיים ולשגרה.

הניתוח נחשב לניתוח מוצלח ויעיל לפתרון בעיית השחיקה והכאב במפרק. הצלחת הניתוח תלויה בגורמים רבים, כמו : אורח חייכם, רמת הפעילות שלכם, טווח התנועה של המפרק. מידת ההכנה הנפשית והפיזית שלכם לניתוח. ניסיונו האישי ומקצועיותו של המנתח בהליך הכירורגי. וכמובן – היענותכם להנחיות השיקום שלאחר הניתוח. ככל שתשקיעו בשיקום ביתי, בתרגול ובפיזיותרפיה. כך תיהנו מחזרה מהירה לאיכות החיים.

פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח
פרופסור רונן דבי, אורתופד מנתח

פרופ' דבי מנתח החלפות מפרקים, ניתוח החלפת מפרק ירך, החלפת ירך בגישה קדמית. החלפת מפרק ברך, החלפת ברך בגישה הקינמטית ובשיטה הרובוטית. לפרופ' דבי ניסיון מקצועי של אלפי ניתוחי החלפות מפרקים, בטכנולוגיות מתקדמות בהתאמה אישית. מומחה בינלאומי, מעביר כנסים, הדרכות וקורסים לרופאים וקולגות בארץ ובחו"ל. מקבל מטופלים במרפאות ברמת החייל-תל אביב, ובמרפאה בהרצליה. מנתח בבתי החולים הפרטיים: אסותא רמת החייל, אסותא ראשון לציון, הרצליה מדיקל סנטר, רפאל-עתידים. ובמסגרת בית החולים ברזילי. צוות המרפאה זמין לכל שאלה, שיהיה בהצלחה.

דילוג לתוכן