שאלות שכדאי לשאול לפני ניתוח החלפת מפרק ברך. מה לשאול את האורתופד המנתח, טרם הניתוח, כדי להחליט אם הוא מתאים לנתח אותך. פרופ' דבי, משתף.
בחירת מנתח אורטופדי צריכה להיעשות תוך שיקול דעת. פרופ' דבי, מומחה ברכיים, משתף בשאלות שכדאי לשאול את האורתופד המנתח.
במטרה להגיע להחלטה מתי הזמן הנכון לעבור ניתוח ברך, ואם זה המנתח הטוב עבורך.
1. מה הנסיון של האורטופד המנתח בניתוח זה וכמה ניתוחים ביצע בעבר?
כבכל מקצוע, גם באורתופדיה יש התמחויות שונות. פרופ’ דבי רונן – מנהל מחלקה אורתופדית בבי”ח ברזילי, מזה שנים. אורטופד מומחה ברכיים, עם נסיון של אלפי ניתוחי החלפת מפרק הברך. פרופ’ דבי מנתח החלפת ברך בשיטה קינמטית, והחלפת ברך רובוטית.
ניתוח ברך בשיטה קינמטית, הוא ניתוח מדוייק ומותאם אישית. בניתוח, פרופ’ דבי ממקם את מפרק הברך החדש, במיקום המדוייק של המפרק טרם השחיקה. בניתוח החלפת ברך בשיטה קינמטית אין פגיעה ברקמות הרכות. קל יותר לחזור לתפקוד וההתאוששות מהירה יותר.
פרופ’ דבי התמחה בתחום וצבר נסיון וידע רב, כפי שניתן לקרוא בהמלצות למנתח ברכיים .
גם מנתח, וגם מלמד מנתחים נוספים לנתח החלפת ברך בשיטה הקינמטית. בשנת 2018 פרופ’ דבי העביר קורס בנושא ברך. בקורס, הדגים בניתוח חי, איך מבצעים ניתוח החלפת ברך בטכניקה קינמטית. ומאז ממשיך להכשיר רופאים רבים בניתוחי החלפת ברך בגישה קינמטית, ובניתוחי החלפת ברך רובוטית.
2. איך להתכונן לניתוח ולאשפוז?
אחרי שהחלטתם על ניתוח, עברתם תהליך טרום ניתוח. אתם מרגישים מוכנים ובטוחים, שפרופ' דבי יעשה את המקסימום, לביצוע הניתוח הטוב ביותר והמדוייק ביותר, עבורכם.
מומלץ לקרוא – מדריך למתחילים : שלבים בהחלפת מפרק ברך. ובכל זאת, כמה דגשים להכנה לניתוח.:
- לעבור על חוברת ההכנה, ועל – הכנה לניתוח.
- להביא אתכם לטרום ניתוח וגם לניתוח – סיכום רפואי מרופא המשפחה עם הסטוריה רפואית. אבחנות, מחלות כרוניות, רגישויות, ותרופות שאתם נוטלים
- בדיקת רופא מרדים, להבטחת הרדמה איכותית ונטולת סיכונים, כשהעדיפות היא הרדמה איזורית, ספינלית.
- בדיקות דם וכל בדיקה נוספת שפרופ' דבי או המרדים המליצו, טרם הניתוח.
- יעוץ או אישור של רופאים מומחים במידת הצורך.
- הנחיות לגבי טיפול בנוגדי קרישה , תוספי מזון – בהתאם להמלצות פרופ' דבי וצוות המרפאה.
- הפסקת או הפחתת עישון. האידאל , לפחות 6 שבועות לפני ואחרי הניתוח (ועד בכלל). עישון עלול להגביר סיכונים בניתוח ולהאט את קצב ההחלמה.
- להימנע מגילוח הרגל העתידה להינתח ומשימוש בקרמים טרם הניתוח. כדאי להשתמש בסבון המכיל כלורהקסידין(Chlorehexidine) כ 5 ימים לפני הניתוח.
ביום הניתוח עצמו:
יש להיות בצום מוחלט, החל מ-8 שעות לפני שעת הניתוח. ניתן לשתות מעט מים עד 3 שעות לפני הניתוח.
להביא את המידע הרפואי הרלוונטי לניתוח, כולל טיפול תרופתי עדכני
מומלץ להימנע מלעיסת מסטיק ומעישון .
להשאיר בבית תכשיטים, שעונים, עדשות מגע, פאה וחפצי ערך . לפני הניתוח יש להסיר גם שיניים תותבות.
חשוב לוודא שאין גירויים, נפיחות או דלקות בעור, באזור הברך או הרגל. אם יש שערות באזור הניתוח, הן תגולחנה על ידי איש צוות של בית החולים.
טרם הניתוח, תחוברו לאינפוזיה, עם חומר מטשטש.
ניתן ללחוץ על הקישור – סרטון הכנה לניתוח החלפת מפרק .
3. מהלך ניתוח החלפת ברך – מה בעצם עושים בניתוח?
פרופ’ רונן דבי מסביר שניתוח החלפת ברך מלאה – TKR, יכול להתבצע בשתי שיטות עיקריות.
החלפת ברך בשיטה המסורתית, או החלפת ברך בשיטה הקינמטית.
בשיטה הקינמטית, ממקמים את השתל במישור בו היתה הברך הטבעית. כך המטופל מרגיש יציבות רבה יותר של הברך, לאחר הניתוח.
פרופ’ רונן דבי, אורטופד מנתח, מומחה ברכיים, מסביר. בניתוח ברך, יוצרים גישה למפרק הברך באמצעות חתך באורך של כ- 25 סמ’, בקידמת הברך.פרופ’ דבי מסיט את פיקת הברך ממקומה, מפריד בין עצם הירך לעצם השוק. ומסיר את חלקי העצמות ומשטחי הסחוס השחוקים.
לאחר מכן, הוא חותך את העצמות המרכיבות את המפרק לזווית הרצויה. בהתאמה אישית לכל מטופל.בניתוח החלפת מפרק ברך, פרופ’ דבי מנתח בגישה הקינמטית. גישה המקפידה להעתיק את צירי התנועה הטבעיים של הברך.
החלפת ברך בשיטה קינמטית, משחזרת את המבנה שהיה טרם השחיקה ומשמרת את התנועתיות של הברך הטבעית.בניתוח ברך בשיטה קינמטית, אין חיתוך או שחרור של הרצועות. בדומה לניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית, בו אין חיתוך של השריר.
פרופ’ דבי מקפיד על הדיוק, הגישה, ההתאמה האישית. עם או ללא רובוטיקה ומכשירי ניווט. במטרה לקבל מפרק הנע בתנועה אחידה ויציבה לכל אורך טווח התנועה.
פרופ’ דבי מעגן את המפרק המלאכותי, בעזרת דבק הקרוי צמנט. בשלב האחרון,מפעילים את המפרק בכל טווחי התנועה. בודקים את יציבות המפרק ומוודאים פעילות תקינה של המפרק. בסיום הניתוח החתך נתפר במספר שכבות והפצע נחבש.
4. האם מנתח בטכנולוגיה חדשנית ומתקדמת?
פרופ’ דבי מדגיש כי יש תנופה טכנולוגית משמעותית, והוא מראשוני האורתופדים שמעודדים זאת. מנתח בגישות המתקדמות והחדישות ביותר. במידה שהן גם המתאימות ביותר.
עלינו לעשות החלטה מודעת. לבחור בניתוח ע”י מנתח מיומן, בעל הסתכלות רחבה ואחראית. אנחנו מדברים על ניתוח החלפת מפרק ולא על גימיקים.
לוודא מוכנות בכל פרטי הניתוח. לברר לגבי הכנה טרום ניתוחית, תכנון מקדים, וסוג ההרדמה.
לשים לב שהניתוח יהיה בגישת ניתוח מתאימה.
הגישה הקינמטית היא גישה מותאמת אישית. בשיטה הקינמטית שומרים על שימור התנועתיות של הברך הטבעית. בשיטה זו לא חותכים או משחררים את הרצועות. גישה זו יעילה ומוצלחת, גם ללא רובוטיקה ומכשירי ניווט.
בתכנון הניתוחי המקדים, מבוצעת הדמייה דיגיטלית בדו או תלת מימד. במטרה להתאים את השתל המתאים לאנטומיה האישית של המטופל .
במידה ומשתל הברך המתאים הוא משתל שניתן להשתיל בטכניקה רובוטית, פרופ' דבי מנתח בגישה רובוטית וקינמטית.
בניתוח, פרופ’ דבי נוקט ככל האפשר בהרדמה אזורית ומקומית. מקפיד על הדמיית רנטגן וומשווה אותה לתכנון המקדים. ומשתמש בהתאם לצורך, במידע ממערכות דיגיטליות, בעזרת זרוע רובוטית ובמערכות ניווט.
פרופ’ דבי מקדם התפתחות טכנולוגית, אך מדגיש שמיומנות כירורגית ומנתח מיומן חשובים יותר. מחשב עדיין לא יכול לנהל ניתוח ולהבין את גמישות הרקמה. והחשוב ביותר עבור המטופל הוא שבסיום הניתוח מתקבל שתל יציב, במיקום מדויק ומותאם אישית.
תענוג לראות את השיקום המהיר לאחר הניתוח. ואת החזרה המהירה לבריאות ולאיכות חיים. בסרטון הבא הדגמה של השיקום המהיר לאחר ניתוח החלפת מפרק הברך.
5. באיזו הרדמה משתמשים?
סוגי הרדמה: לרוב, ניתוח החלפת ברך מתבצע בהרדמה חלקית. הרדמה אזורית, אפידוראלית (חצי גוף) בשילוב טשטוש. תהיו במצב של נמנום קל, שרירים רפויים, ולא תחושו דבר ממהלך הניתוח.
המרדים יתן זריקה בחלק התחתון של הגב, כשאתם יושבים על מיטת הניתוחים. הרדמה כזו היא לרוב בטוחה יותר מהרדמה כללית. האזור יורדם, לא תרגישו את הניתוח ולא תחושו כאב. ומצבכם הגופני ינוטר בכל רגע.
במידת הצורך בהרדמה מלאה, ההרדמה ניתנת באמצעות זריקה, שמוחדרת אל שקית האינפוזיה של המטופל. שניות לאחריה המטופל חווה תחושה של ערפול הכרה, ולאחר מכן שוקע בשינה.
לאחר שמסתיים החלק הכירורגי של הניתוח, הפצע נתפר ונחבש. המרדים מעיר את המטופל, באמצעות הפסקת מתן חומרי ההרדמה.
אחרי ההתעוררות, מועברים אל מחלקת ההתאוששות.שם מוודאים התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.
6. הטיפול בכאב -מה מידת הכאב במהלך ולאחר הניתוח?
הטיפול בכאב, מתייחס לטיפול תרופתי, למניעת או הפחתת כאב, לפני ואחרי ניתוח החלפת מפרק.
כיון שכל ניתוח כרוך בכאבים, פרופ’ רונן דבי וצוותו משתמשים בשיטה יחודית להפחתת כאב. על בסיס נסיון רב שנים בכל העולם.
השיטה לטיפול בכאב כוללת שילוב של מספר קבוצות של תרופות והתחלת הטיפול התרופתי עוד טרם הניתוח.
לשם השגת תוצאה תפקודית טובה ביותר, יש לבצע פיזיותרפיה לאחר הניתוח (מומלץ גם לפני) .חשוב ליטול את הטיפול התרופתי, שמאפשר לשלוט בכאב ולהפחיתו.
לחצו לחוברת והסבר על הטיפול בכאב
7. מה משך הניתוח? משך האשפוז?
כמה זמן אמורה להימשך כל הפעולה? כשעתיים.
כאמור, בסיום ניתוח החלפת מפרק הברך, המרדים יעיר אתכם, באמצעות הפסקת מתן חומרי הטשטוש. תועברו אל מחלקת ההתאוששות. לאחר כשעתיים, תעברו למחלקה.
מספר שעות לאחר הניתוח יסייעו לכם לרדת מהמיטה. לנסות ישיבה על כיסא והליכה בעזרת הליכון. חשוב לנסות הליכה כבר ביום הראשון שלאחר הניתוח. הטיפול בכאב, ניתן בהתאם לצורך.
ההתאוששות מהניתוח מלווה באשפוז של יום – יומיים. מומלץ להניע את כפות הרגליים, להגביר את זרימת הדם לשרירי הרגליים. וכך לסייע בהפחתת נפיחות וסיכון לקרישי דם. במידת הצורך,יהיה שימוש במכשיר CPM – Continuous Passive Motion machine . מכשיר המניע באיטיות את הברך, בזמן שהמטופל שוכב במיטתו.
ביום הניתוח או למחרת, פיזיוטרפיסט ידריך ויתרגל אתכם. לרב, ניתן לשוב לתפקוד יומיומי ולעבודה משרדית קלה תוך זמן קצר.
חשוב לבצע את תכנית האימונים שהותאמה על ידי הצוות המטפל. תרגול חשוב לשם שיפור הנידות והביצועים של המפרק החדש .
8. מה התוצאות הצפויות מהניתוח, אחוזי הצלחה?
ניתוח החלפת ברך נחשב ניתוח מוצלח, עם מעל 90% הצלחה. מירב המנותחים להחלפת מפרק ברך, מדווחים על הקלה משמעותית בכאבים. שיפור תנועתיות וניידות. וכמובן, עליה משמעותית באיכות החיים, ושביעות רצון מהתוצאה.
לאחר החלמה מלאה מהניתוח, לרב ניתן לחזור לפעילות מלאה. לאייכות ושגרת חיים. הליכה, שחיה, משחק גולף או רכיבה על אופניים.
חשוב לציין : הצלחת הניתוח תלויה גם בכם, במידת שיתוף הפעולה שלכם והיענותכם להנחיות הרפואיות של הצוות, בייחוד בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח . בהם מתמקדים בפיזיוטרפיה,שיקום המפרק וחזרה הדרגתית לשגרת חיים. אין תחליף לתרגול אינטנסיבי ומתמשך של המפרק המנותח.
9. סיבוכים וסיכונים בניתוח החלפת מפרק ?
ניתוח החלפת ברך נחשב לאחד הניתוחים המוצלחים ברפואה. הצלחה מוגדרת כירידה משמעותית בכאב, שיפור בתפקוד ובטווח התנועה. יעדים אלו מושגים אצל מרבית החולים.
אין ניתוח החף מסיכונים ומסיבוכים. חשוב להיות מודעים אליהם, כדי להפחית אותם ככל הניתן, טרם הניתוח. חשוב לתת למנתח ולמרדים, את כל המידע האישי והרפואי המלא.
הסיבוכים הכירורגיים התוך ניתוחים מתרחשים ב-1-2% מהמקרים. סיבוכים יכולים לכלול: זיהום בברך או בשרירים הסמוכים (ירך ושוק). פגיעה באיברים סמוכים, דימום, קשיות הברך והגבלת טווח התנועה. יכולים גם להיווצר קרישי דם ברגליים, העשויים להוביל לתסחיף ריאתי.
ישנם גם סיכונים בהרדמה, שכוללים חסימה של נתיב האוויר. ירידה פתאומית בערכי לחץ הדם והדופק. נזק לשיניים או למיתרי הקול מהחדרת הצינורות לקנה הנשימה. או תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.
תמיד יש סיכון לניתוח נוסף (רוויזיה), כדי לפתור בעיה בטווח תנועה, בעקבות פריקה, שבר (כמו במפרק ברך רגיל), בעקבות חבלה או פ”ג נמרצת.
לכן חשוב לבחור ברופא מנתח, מומחה ומיומן בניתוח, שידע להפחית סיכון לסיבוכים. להיות בקשר עם צוות המרפאה למענה לכל שאלה. ליחצו כאן למידע נוסף על סיבוכים אפשריים לאחר החלפת מפרק.
תמיד קיים גם סיכון להתפתחות זיהום באזור המפרק התותב, שנים לאחר הניתוח, בעקבות חדירה של חיידקים למחזור הדם והגעתם לאזור הניתוח. לכן חשוב לשים לב למקרים של טיפולי שיניים, מחלה חיידקית (כמו דלקת גרון), טיפולים רפואיים פולשניים (כמו טיפולי שיניים). ליידע את הרופא המקצועי לפני כל טיפול, וליטול אנטיביוטיקה מניעתית.
במקרה שמתרחש זיהום באזור המפרק התותב ונטילת אנטיביוטיקה לא מצליחה לנקותו יהיה צריך לבצע ניתוח להסרת המפרק המודלק וניתוח נוסף להתקנת מפרק חדש. עם כל ניתוח שמבצעים באותו מפרק פוחת הסיכוי להפחתת כאבים ולשיפור התנועתיות.
10. מה תקופת השיקום? מה צריך לעשות בה? ניתן לעשות שיקום ביתי?
פרופ' דבי וצוות המרפאה ממליצים על שחרור מהיר ושיקום ביתי, אחרי ניתוח החלפת מפרק ברך .
שחרור מהיר – מפחית סיכון לסיבוכים ולהדבקויות, ומאפשר למטופל שיקום איכותי ובריא בסביבתו הטבעית. פרופ’ דבי ממליץ להתכונן ולהכין את המנותח, את הסביבה הביתית ואת המשפחה, לתקופת ההחלמה. גישת השחרור המהיר מתייחסת לשחרור מהיר מבית החולים.
לא מדובר על שחרור מההתחייבות לטיפול האידאלי. לכן יש להקפיד על הטיפול. נטילת הטיפול התרופתי, פיזיוטרפיה, ותזונה בריאה ושיקומית. על מעקב ודיווח עם צוות המרפאה.
אימון ותרגול יאפשרו להגיע לטווחים , תנועה ושיפור משמעותי באיכות החיים. זו מטרת הניתוח. ובהתאם, הקפידו לספר לפרופ’ דבי ולצוות המטפל, לגבי כל תחושה, שאלה או בעיה.
פרופ' דבי רונן – אורתופד מנתח, מומחה בניתוחי החלפות מפרקים.
מהרופאים האורתופדים המובילים בתחום החלפות המפרקים בארץ. פרופ’ דבי טיפל באלפי אנשים, באופן שמרני או ניתוחי, בדגש על מקצועיות ואיכפתיות. מקבל מטופלים במרפאה ברמת החייל-תל אביב, ובמרפאה בהרצליה. צוות המרפאה זמין לכל שאלה, שיהיה בהצלחה.