שיקום לפני ואחרי ניתוח החלפת מפרק הברך .
ניתוח להחלפת מפרק הברך הוא ניתוח יזום. שנועד להקל על כאב ופגיעה בטווח התנועה של מפרק הברך, עקב שחיקת סחוס. או פגיעה מחבלה, משקל עודף, גיל, מחלות, או פעילות ספורטיבית עצימה. קרוב ל- 90% מהמטופלים מצליחים לחזור לתפקוד עצמאי מלא, בתום תקופת ההחלמה והשיקום. ללא נפיחות, כאב ונוקשות. הם מגדילים את טווח התנועה וחוזרים לאורח חיים פעיל כבעבר.
תפקידו של ניתוח להחלפת מפרק הברך, הוא להקל על כאבכם. למרבית המנותחים, הניתוח ישפר את טווח התנועה. כך שיוכלו לחזור לתפקוד עצמאי מלא, בתום תקופת השיקום.
בניגוד לניתוחים כירורגים בהם רק על המנתח לבצע את העבודה. ניתוח החלפת מפרק ברך מחייב גם את המטופל. עליו לבצע פיזיותרפיה, ולהקפיד על תרגול. כדי למצות את המקסימום מהניתוח.
פיזיוטרפיה, ותרגול לחיזוק וייצוב מפרק הברך.
מומלץ להתחיל ולתרגל את השרירים, גם טרם הניתוח.
תרגול מקדים יקל עליכם בטיפולי השיקום לאחר הניתוח.
טיפולי פיזיותרפיה קדם-ניתוחיים, יקלו עליכם לאחר הניתוח. הפיזיוטרפיה תכין אתכם, ותגרום לכם להגיע להישגים טובים יותר. מוקדם יותר ומהר יותר.
תהליך השיקום, לאחר ניתוח החלפת מפרק הברך, אורך מספר שבועות. במהלכם יש להקפיד לעשות פיזיוטרפיה. ביום הניתוח או לכל היותר למחרת. פיזיוטרפיסט יתרגל אתכם. תפקיד התרגול למנוע סיבוכים לאחר הניתוח. להפחית כאב, למזער תהליכים דלקתיים, ולהגדיל טווחי תנועה. לשפר את היכולת הביומכאנית ולחזק את השרירים התומכים בברך. יתכנו חוסר נוחות או כאב בטיפול ובתרגול, אך התרגול יזרז את ההחלמה.
הטיפול הפיזיותרפי עצמו כולל תרגילים שונים, בעצימות הולכת וגוברת. התרגילים מיועדים להחזיר את המטופל ליכולותיו, באופן הדרגתי ומפוקח. להגיע לטווח תנועה מלא ולהפחית את כאביו. הפרוטוקול הטיפולי תלוי במצב הטרום ניתוחי. וגם בגיל, ברמת הפעילות ובמטרות המטופל. הטיפולים הפיזיותרפיים מאתגרים. מעורבות המטופל הכרחית. בלי שיתוף פעולה, לא ניתן יהיה להגיע לתוצאות האופטימליות של הניתוח.
חשוב להשיג טווח תנועה של יישור מלא, וכיפוף של 90 מעלות ,קרוב ככל הניתן לזמן הניתוח עצמו.
יש הבדל משמעותי בין מטופלים, חצי שנה לאחר שעברו בהצלחה, את אותו ניתוח ברך. ההבדל בכאב, בנפיחות ובטווח תנועה. בין מטופל שהקפיד לעשות פיזיוטרפיה, וכאביו פחתו למינימום. וכוח השרירים וטווח התנועה שלו השתפרו. לבין מטופל שלא תרגל, ורואה את ההבדל.
תהליך ההחלמה והשיקום לאחר החלפת מפרק ברך הוא מורכב. יש פרוטוקולים, אך יש להתאימם לכל מטופל. פרופ’ דבי ממליץ בחום לעבור שיקום ביתי. ולהימנע משהייה ממושכת ומיותרת במחלקות בתי החולים.
במהלך תקופת השיקום, לאחר החלפת ברך . סביר שתמשיכו לחוש כאבים. יש להקפיד ליטול את הטיפול התרופתי. הטיפול נועד להפחתת כאב. על מנת שהכאב לא יפריע לתהליך ההחלמה, ולתרגול העצמי. מומלץ ליטול משככי כאבים גם לפני השינה. לשם מנוחת לילה. יש לטפל בכאב, גם לפני תרגול פיזיותרפיה.
לעתים,עלולה להופיע בצקת ברגל המנותחת. הנפיחות פוחתת בהדרגה. לשם הפחתת הנפיחות והכאב. מומלץ להניח שקית קרח, סביב המפרק. אושקית יעודית מבית מרקחת. או שקית קרח עטופה במגבת. שימו לב, לא להגזים ולהקפיא את המפרק….
חשוב לחבוש את הרגליים בתחבושת אלסטית, מכף הרגל ועד מעל לברך. אין לישון עם החבישה.
חשוב ביותר להקפיד על מנוחה הולמת ועל תזונה שיקומית . ניתן לקרוא באתר, ולצפות בסרטון המסכם בקישור. תזונה לאחר ניתוח החלפת מפרק.
פרופ’ דבי ממליץ להקפיד על הנחיות הצוות המטפל. הנחיות הפיזיוטרפיסט וצוות השיקום. כל אלה יוכלו למקסם את תוצאות הטיפול, לשקם את יכולותייך הגופניות ולהביא אותך לשיאים חדשים.
מחפשים אורטופד ברכיים? פרופ’ דבי רונן – אורטופד מנתח, מומחה ברכיים. ניתח מאות ואלפי מפרקי ברכיים. אורטופד מומחה להחלפות מפרקים. מהרופאים האורטופדים המובילים בתחום האורתופדיה והחלפות המפרקים בארץ. פרופ’ דבי טיפל באלפי אנשים. באופן שמרני או ניתוחי, בדגש על מקצועיות ואיכפתיות. פרופ’ דבי מקבל מטופלים, במרפאות ברמת החייל-תל אביב ובראשון לציון. מנתח החלפות מפרקים בבית חולים ברזילי ובאסותא רמת החייל, אסותא ראשון לציון, הרצליה מדיקל סנטר.