ניתוח החלפת מפרק ירך – שאלות ותשובות
פרופ' רונן דבי – אורתופד מומחה מוביל בהחלפות מפרקים. עונה ומשתף: שאלות ותשובות נפוצות לגבי ניתוח החלפת מפרק הירך.
10 שאלות על החלפת ירך: מתי הזמן הנכון להחלפת מפרק הירך, איך עושים ניתוח החלפת ירך, מה זה גישה קדמית, מה הסיכונים או הסיבוכים האפשריים. מה התוצאות הצפויות, עם איזה שתלים משתמשים, מה הכוונה שחרור מהיר והחלמה מואצת, כמה זמן חופשת מחלה, מתי אפשר לחזר לנהוג, ומתי חוזרים לפעילות גופנית.
1. מתי הזמן המתאים לניתוח החלפת מפרק ירך?
נוקשות, הגבלה בתנועה וכאבים עזים באזור הירך, עלולים להוביל לירידה משמעותית באיכות החיים. כשמדובר בפגיעה שמגובה בבדיקות הדמייה של שחיקת סחוס מעמיקה. וכאשר הטיפולים השמרניים לא עוזרים, יתכן שהגיע הזמן לניתוח החלפת מפרק ירך.
פרופ' דבי ישוחח עמכם, יבדוק את הירך, תבנית ההליכה, יערוך את הבדיקות הגופניות. ויבחן את בדיקות ההדמייה. ניתוח החלפת מפרק ירך יכול להקל משמעותית על הכאב ולשפר באופן ניכר את התפקוד הגופני. מהניתוחים השכיחים והמוצלחים בתחום האורטופדיה. מרבית המנותחים מדווחים לאחריו על עליה משמעותית באיכות החיים ושיפור ניכר בתנועתיות הירך.
2. איך מנתחים החלפת מפרק ירך?
בניתוח החלפת מפרק הירך, פרופ' דבי מחליף את המפרק שנשחק במפרק מלאכותי.
בניתוח, פרופ' דבי מסיר את הסחוס הפגום מהעצמות, ומחליף את המפרק השחוק, במפרק מלאכותי ועמיד. המפרק החדש מותאם במבנהו למפרק המקורי, נצמד לעצם, ומאפשר לה לצמוח לתוכו.
פרופ' דבי מתכנן כל ניתוח בתוכנה מיוחדת לתכנון ניתוחי החלפות מפרקים. ובמידת הצורך גם בתלת מימד. כמומחה מוביל בניתוחי החלפות מפרקים בארץ ובעולם. פרופ' דבי מתכנן את הניתוח בדיוק המירבי, עם השתל המתאים ביותר לכל מטופל.
יש מספר גישות לניתוח החלפת מפרק ירך. לרב, הגישה הקדמית היא הגישה היעילה ביותר. גישה ללא חיתוך שרירים, המאפשרת שיקום מהיר ואיכותי יותר.
בכל מקרה- הבחירה בשיטת הניתוח יכולה להשתננות בהתאם למבנה אנטומי, מבנה השלד וכד'.
3. מה זה "גישה קדמית בהחלפת מפרק הירך".
גישה ניתוחית קדמית למפרק הירך (DAA-Direct anterior approach). גישה חדשנית המאיצה את ההחלמה .. וחוסכת מהמטופל הגבלות רבות לאחר הניתוח .
בגישה הקדמית נגרמת פחות טראומה לגוף. מעטפת השרירים סביב מפרק הירך נשמרת. מתקבל מפרק יציב יותר .
פרופ' דבי , מומחה המכשיר מומחים נוספים בגישה הקדמית. וכן בשימוש בשולחן הניתוחים הייחודי . המאפשר לבצע את הניתוח בצורה בטובה ביותר.
החלפת מפרק ירך בגישה קדמית נעשית בשיטה זעיר פולשנית. דרך החלק הקדמי העליון של הירך, ללא פגיעה בשרירים. שיטה זו מפחיתה באופן משמעותי את מידת הכאב של המטופל. ומאיצה את תקופת החלמתו. הליך השיקום מתקצר באופן ניכר.תנועתיות הירך משתפרת באופן מהיר . שיטה זו גם מבטיחה את יציבות המפרק. כך שאין צורך לבצע הארכה של הרגל.
4. עם איזה משתל משתמשים?
פרופ׳ דבי משתמש ב משתל מסגסוגת טיטניום, המתכת הכי קרובה לקשיחות העצם האנושית. עם עמידות גבוהה לקורוזיה.
משטחי ההחלקה בנויים מראש קרמי כנגד פולימר מסוג פוליאתילן. עם מינימום חיכוך ובלאי. כזה שיכול להחזיק עשרות שנים.
5. מה הסיכונים, או סיבוכים אפשריים של הניתוח?
לכל ניתוח עלולים להיות סיבוכים. שיעור הסיבוכים לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך נמוך יחסית. ככל שהניתוח קצר יותר, והמנתח מיומן יותר, הסיכונים קטנים. זיהוי מוקדם של הסיבוכים ומתן טיפול יעיל יסייע בהפחתתם.
סיבוכים אפשריים: יכולים להיות סיבוכי הרדמה, קריש דם , זיהום, חולשת שריר, כאב שארי. ונדיר יותר: פגיעה בכלי דם או בעצב, שברים ועוד. הסיבוכים נדירים יחסית . בעוד שיעורי ההצלחה גבוהים מאוד.
בכל מקרה של חשש או שאלה – צרו קשר עם המרפאה. ובמיוחד, במידה ואתם חווים כאבים קיצוניים, בעיקר אם הם מלווים בחום של מעל 38 מעלות, או במידה ויש הפרשה מאזור הניתוח.
סיבוכים אפשריים:
1. קריש דם, פקקת ורידים או תסחיף – ניתוח באזור האגן וירידה בניידות, מהווים גורם סיכון להתפתחות קריש דם, בורידי הרגל העמוקים.
- שימוש במדללי דם הוכחו כיעילים ביותר במניעת קרישים אלו.
- ההחלמה המואצת, לאחר ניתוח החלפת מפרק בגישה קדמית, מפחיתה את הסיכון. החזרה לתנועה מהירה יותר. ולכן יש פחות סיכון להיווצרות קרישים.
2. זיהום – המשתל, הוא גוף זר בגוף ולכן הוא גורם סיכון לזיהומים. לשם הפחתת הסיכון, הניתוח מתבצע בתנאים סטריליים. יחד עם מתן אנטיביוטיקה סביב הניתוח.
- זיהום שטחי יכול להופיע ולגרום להפרשה במשך מספר ימים. הוא בד”כ חולף ולא מסכן את המפרק.
- במידה ומופיע אודם בפצע או עלית חום, יש לפנות לצוות המרפאה. לבדוק אם מדובר על זיהום עמוק.
- טיפול מוקדם ובזמן, חיוני לשימור אורך חיי המשתל.
- חשוב להפחית את הסיכון לזיהומים בעזרת טיפול אנטיביוטי בכל מקרה של דלקת, או חשד לדלקת. כמו בטיפול שיניים, שיננית, דלקת בדרכי השתן, זיהום בעור וכד'.
3. הבדל באורך הרגליים, חוסר יציבות ברגל לאחר הניתוח, פריקה או התרופפות של המפרק. הסיכון לסיבוכים אלה קטן והצטמצם עוד יותר, בזכות הגישה הקדמית.
- פרופ' דבי עורך תכנון מוקדם של הניתוח. מנתח החלפת ירך בגישה קדמית עם שולחן. ניתח כבר אלפי ניתוחי החלפת ירך בגישה זו. מה שמפחית מאוד את הסיכון להפרש באורך הרגליים.
- יציבות המפרק תלויה במידה רבה ברקמה שעוטפת אותו. פרופ' דבי לא פוגע בשריר במהלך הניתוח. אבל חשוב לחזק את השרירים ולשמרם, גם לאחר הניתוח
- פריקה תתכן גם לאחר נפילה, או חבלה. בגישה הקדמית, יש פחות נזק לרקמות רכות והמפרק יציב יותר. בכל זאת – שימרו על עצמכם, ואל תאתגרו את עצמכם יותר מדי, בתקופת השיקום שלאחר הניתוח.
כדי להפחית את הסיבוכים ככל הניתן, חשוב לתת לפרופ' דבי את כל האינפורמציה הרפואית והאישית. וכן להשלים את כל הבדיקות , ולהקפיד ולשמור על ההנחיות שקיבלתם לאחר הניתוח.
6. מה התוצאות הצפויות לאחר הניתוח
השיקום לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה הקדמית מהיר יותר. כיון שלאחר הניתוח, המפרק יציב יותר. לאחר הניתוח בגישה הקדמית יכולים המנותחים לשאת את משקלם באופן מיידי. כמעט לא נזקקים לאמצעי זהירות, ויכולים לחזור ולנהל את שגרת החיים.
סיכויי הצלחתו של הניתוח גבוהים מאד. מירב המטופלים מספרים תוך זמן קצר, על היעלמות הכאבים, שיפור טווח התנועה, וחזרה לפעילות גופנית.
7. מה הכוונה – גישת השחרור המהיר, או ההחלמה המואצת.
שחרור מהיר
פרופ' דבי רונן דוגל בגישת השחרור המהיר. המפחיתה סיכון לסיבוכים ומאפשרת שיקום מהיר, איכותי ובריא. בסביבתו הטבעית של המטופל.
הליך השיקום לאחר החלפת מפרק, דורש שיתוף פעולה ומוטיבציה. פרופ' דבי מאמין בשחרור, החלמה מואצת (Rapid Recovery) ושיקום ביתי.
החלמה מואצת
תהליך ההחלמה, מתחיל כבר בשלב ההכנה לניתוח. שכוללת המלצה לפעילות או פיזיותרפיה מקדימה, הכנה פיזית ונפשית ובמידת הצורך גם הכנת הבית. וכיון שפרופ' דבי מנתח בלי לפגוע בשריר או ברקמות הרכות. המשתל, או המפרק החדש – יכול לתפקד באופן מלא.
ואתם, יכולים להתחיל בתהליך ההחלמה, מיד אחרי היציאה מההתאוששות. גם בחשיבה בריאה יותר, גם בניהול הכאב וכמובן – בהתחלת התנועה.
לכן יש להקפיד על נטילת הטיפול התרופתי, פיזיוטרפיה, תזונה בריאה ושיקומית. מעקב ודיווח על לבטים, בעיות והצלחות וקשר עם צוות המרפאה.
שיקום ביתי
פרופ’ דבי וצוותו ממליצים על גישת השחרור המהיר והשיקום הביתי. במטרה למקסם את תוצאות ניתוח החלפת ירך, לשקם את יכולותייך הגופניות ולהביא אותך לשיאים חדשים.
גישת השחרור המהיר מתייחסת לשחרור מהיר מבית החולים. אך לא מההתחייבות לטיפול האידאלי. ההחלמה לאחר הניתוח, נעשית בבית. השיקום הביתי כולל תרגול ופיזיותרפיה, בפחתת סטרס, תזונה שיקומית ובריאה. הקפדה על שעות שינה ועל הטיפול בכאב.
כבר ביום הניתוח או לכל היותר למחרת. פיזיוטרפיסט יתחיל לתרגל אתכם.
תפקיד השיקום הביתי והתרגול הוא גם למנוע סיבוכים לאחר הניתוח, להפחית כאב, ולמזער תהליכים דלקתיים. וגם להגדיל טווחי תנועה, לחזק את כח השריר ולעזור לכם לחזור לתפקוד מיטבי תוך זמן קצר.
יתכנו חוסר נוחות או כאב בטיפול ובתרגול, אך התרגול יזרז את ההחלמה. הפרוטוקול הטיפולי תלוי במצב הטרום ניתוחי, בגיל. ברמת הפעילות ובמטרות המטופל.
8. כמה זמן חופשת מחלה מקבלים, לאחר ניתוח החלפת ירך?
תהליך השיקום לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך הוא ייחודי. פרופ' דבי דוגל בשיטת השחרור המוקדם וההחלמה המואצת. אבל, זמן חופשת המחלה תלוי גם בקצה ההחלמה והשיקום שלכם מהניתוח. כמו גם בסוג העבודה שלכם.
אם מדובר בעבודה שדורשת פעילות פיזית ויציבות – חופשת המחלה תהיה ארוכה יותר. חוזרים לעבודה, רק כשניתן לבצע אותה בבטחון. לרב, אחרי 10 – 12 שבועות.
אם מדובר על פעילות בישיבה, רב המטופלים יכולים לחזור לעבוד כעבור 2-6 שבועות. עם המלצה לתרגל עמידה, הליכה ולהגביה את הרגל מדי כמה זמן.
אם העבודה בעמידה, או הליכה מתונה, אפשר לחזור לעבוד כשההליכה יציבה וללא צליעה. לרב, כעבור 6 -12 שבועות.
9. מתי אפשר לחזור לנהוג?
קיימים הבדלים בקצב ההחלמה וברגל המנותחת . טווח הזמן נע בין 2 ל-8 שבועות. לרב, ניתן לנהוג כחודש לאחר הניתוח.
יכולת הנהיגה עלולה להיפגע בגלל כאב או מגבלה. כאשר תחושו שטווחי התנועה שלכם גדלים, הכאב פחת. התנועות יציבות וחזקות יותר, אתם יכולים ללחוץ על דוושת הרכב ללא כאב. ורמת הערנות והרפלקסים – תקינה.
ההמלצה היא לחזור לנהוג, כשאתם מסוגלים להיכנס ולצאת מן הרכב בנוחות, שולטים היטב ברגליים וללא תרופות לשיכוך כאבים. כיון שהם עלולים לפגוע בערנות.
10. מתי אפשר לחזור לפעילות גופנית? לטוס לחו"ל
מומלץ ביותר לחזור לפעילות לאחר הניתוח. גם כחלק מתהליך השיקום, לחזק את מערכת השרירים סביב המפרק, ולהגדיל את טווחי התנועה. וגם כחלק מאורח חיים בריא. חשוב לחזור לפעילות בהדרגה, במטרה להגיע לרמת הפעילות הגופנית שקדמה לשחיקת הסחוס במפרק.
שחייה והליכה הן מהפעילויות המומלצות ביותר לאחר הניתוח. כמו גם תרגילי כוח והתנגדות, שמסייעים לחיזוק מערכת השריר – שלד. מומלץ לבנות תכנית אימון עם הפיוזתרפיסט המלווה את ההליך השיקומי .
טיסה לחו"ל וכרטיס מושתל
מאחלים לכם לצאת לטייל בארץ ובעולם. זיכרו שמפרק הירך החדש, עשוי להפעיל גלאי מתכות הנדרשים לאבטחה בשדות תעופה. שוחחו עם מתאמת הניתוחים שתנפיק לכם – כרטיס מושתל להראות בשדות התעופה.
זיכרו – שינויי לחץ וחוסר תנועה עלולים לגרום לרגל המנותחת להתנפח. קחו אתכם תחבושת אלסטית והתייעצו עם פרופ' דבי טרם הנסיעה.