ברכיים כואבות, גורמי סיכון, מניעה, פתרון ניתוחי, ומה לגבי החלפת ברך בגיל מבוגר.
פרופ' דבי רונן, אורטופד מנתח. מסביר: הברכיים נושאות את כל משקל גופינו. יש גורמים שונים לכאבים בברכיים. החל מפגם מבני, מחלה, פציעה טראומטית. עומס יתר, בלאי, טבעי, שימוש יתר או שחיקת סחוס.
פגיעה באחת מהרקמות המרכיבות ומפעילות את המפרק, עלולה להיות הגורם להופעת כאבים בברכיים. בהתאם לרקמה שניזוקה, לחומרת הנזק ולמיקומו. הכאבים יכולים לנבוע מפגיעה בעצמות המפרק, בשרירים, ברצועות, בגידים, בסחוס ועוד. לדוגמא: קרע או מתיחה של הגידים, או הרצועות. קרע במיניסקוס, פגיעה בשרירים, שחיקת סחוסים ועוד.
ברכייים כואבות ? גורמי סיכון
הכאבים יכולים להיות קשורים לגיל – ככל שאנו מתבגרים ועוברים תהליכי ניוון כך עולה הסיכון להתפתחות כאבים במפרקים נושאי המשקל, כמו מפרק הברך. לבעלי מבנה מולד שונה, ברכי X- ג'נו ולגוס, או ברכי O – ג'נו ורוס. בגלל מחלות הורמונליות, נטיות תורשתיות וכד'.
גורמי סיכון נוספים:
- אורח חיים יושבני ומנוון – חוסר בפעילות גופנית עלול לגרום לניוון הרקמות ולפגוע ביכולתן להתמודד עם עומסים.
- עומס יתר בפעילות מסיבית ולא מבוקרת, כמו גם תחומי ספורט שיוצרים עומסי יתר קיצוניים על מפרק הברכיים
- עומס יתר בעקבות דרישות מקצוע, או משקל גוף גבוה.
- פציעה טראומטית, חבלה, פציעת ספורט. שברים, פריקה, מתיחה או קריעה של אחת הרקמות הרכות סביב המפרק -מיניסקוסים, רצועות, גידים ושרירים.
- מחלות פרקים, דלקות גידים, דלקת פרקים ניוונית ועוד
- כאב מוקרן
- ליקוי מבני מולד,
- יציבה ותבנית הליכה לקוייה שמשנה את רמת העומס המוטלת על הברכיים
- שחיקה של הסחוס שנמצא בין עצמות המפרק. מגע עצם בעצם .
מניעת כאבי ברכיים:
הבנת גורמי הסיכון להתפתחותם מהווה מקור מידע חשוב למניעה. חשוב לזכור שמפרק הברך הוא מפרק נושא משקל , מיקומו האנטומי מעמיד אותו בפני כוחות ועומסים קיצוניים. לכן לשם שמירה עליו לא מומלץ להמנע מפעילות, אלא לשמר את השרירים המייצבים ולעשות פעילות גופנית נכונה. כזו שתחזק את רקמות הברך, תייצב את המפרק ותשמור עליו.
כן מומלץ להפחית עומסים מסיבים כמו – פעילות אגרסיבית שתגרום לעומסים על הרקמות. ולהקפיד על יציבה נכונה, המנעות מעמידה ממושכת, או ישיבה ממושכת .
לרדת במשקל, במידה ויש עודף משקל או השמנה, שמהווים גורם סיכון לדלקת פרקים ניוונית. הנזק בסחוסי המפרק בקרב אנשים בעודף משקל נובע גם משינוי ביציבה ובתבנית ההליכה.
עישון פוגע גם במפרקים. באספקת הדם לרקמות המפרק, בהעלאת הסיכון לאוסטיאופורוזיס ולפגיעה גרמית בברכיים.
סימנים לשחיקת סחוס בברכיים
כאב ברכיים – כאב בפעילות ולעיתים גם במנוחה או אפילו כאב שמעיר משנת הלילה.
נפיחות בברך – עקב הדלקת וצבירת הנוזלים , או בשל פעילות לא תקינה של הרקמה הסינוביאלית.
שינוי צורת הברך – שחיקת הסחוס שונה בין מדורי הברך . מה שגורם לשינוי בזוויות, ולהגבלה בטווחי התנועה.
חולשת שרירים – עקב חוסר שימוש, או שימוש לא נכון.
תחושת שפשוף – או חספוס בין העצמות בזמן התנועה.
החלפת מפרק ברך – פתרון יעיל גם בגיל מבוגר
כאבי ברכיים וירידה ביכולת התנועה שכיחים בגיל המבוגר. פוגעים באיכות החיים וביכולת להשתתף בפעילויות. אם אתם סובלים מכאבים קשים בברך, וירידה באיכות החיים. והסיבה לכאבים היא שחיקת סחוס בברך. כדאי להתחיל בטיפולים שמרניים בשחיקת סחוסים.
חשוב לזכור – מפרק הברך נושא את כל משקל הגוף. במידה ויש עודף משקל – כדאי לבחון שינוי תזונתי מאוזן. לשם ירידה בריאה במשקל ובעומס על המפרק.
לבחון את תבנית ההליכה, השליטה השרירית, מצב המפרק ורמת הכאב. יתכן שטיפולי פייזיותרפיה ואפוסתרפיה יכולים לשפר את הכאב, טווחי התנועה ותבנית ההליכה.
במידה ושחיקת הסחוסים אינה" עצם על עצם" גם טיפולי PRP לברך יכולים לעזור.
אבל, אם טיפול שמרני לא משפר את איכות החיים. אתם מוזמנים לפגישה עם פרופ' דבי ,אורטופד ברכיים מומחה. הוא ישוחח עמכם, יבדוק אתכם,את מידת הכאב, השחיקה וטווחי התנועה. ובמידה שאכן מדובר בשחיקת סחוס משמעותית, אתם סובלים ואיכות החיים נפגעת. יתכן שהגיע הזמן לניתוח החלפת מפרק ברך.
ניתן לעבור ניתוח החלפת מפרק ברך, גם בגיל מבוגר. הקריטריון העיקרי הוא לא הגיל. אלא מצב השחיקה, הכאב ואיכות החיים.
עם ההתקדמות הטכנולוגית, העליה בתוחלת החיים. התמקצעות הרופאים, שיפור איכות השתלים והגישות הניתוחיות. ניתוחי החלפת מפרק הברך יכולים לעשות שינוי משמעותי באיכות החיים של מי שסובל משחיקה.
החלפת ברך בגיל מבוגר
אנו חיים בעידן שבו השתנתה התפיסה של ניתוחי החלפות מפרקים.
אנשים מעוניינים לחזור במהרה לתפקוד . וכיום זה אפשרי גם לאחר ניתוח החלפת ברך או ניתוח החלפת מפרק ירך.
ההחלמה לאחר החלפת מפרק מהירה וקלה יותר. וההחלטה על ניתוח לא תלויה בגיל המטופל.
כאשר יש צורך אמיתי, הטיפול השמרני לא מועיל ויש מוכנות פיזית ונפשית. ניתן לנתח החלפת מפרק גם בגיל צעיר וגם בגיל מבוגר.
כמובן שתמיד צריך לשקול ולבחון סיכונים וסיכויים לגבי כל דבר.
אבל כמו שתוכלו לשמוע. פרופ' דבי משתף לדוגמא מה אמר לו אביו ז"ל, כשהיה פעיל ואנרגטי, בגיל 83. ורצה להמשיך ולרכב על אופניו. וכמו שאמר : "כל יום זה יום". וגם אצלו, ניתוח החלפת מפרק הברך, החזיר את שמחת החיים ואיכות החיים. והוא חזר להינות מברכיים פעילות ולרכב על אופניו.
טיפול בכאב אחרי ניתוח החלפת ברך
פרופ' רונן דבי, אורתופד מנתח, מומחה ברכיים. ביצע אלפי ניתוחי החלפת מפרק ברך והחלפת ירך בגישה קדמית באחוזי הצלחה יוצאים מגדר הרגיל. משתמש בשיטה יחודית לטיפול בכאב לאחר ניתוח החלפת מפרק. על בסיס פרוטוקול מוכח מבוסס נסיון רב שנים בעולם, לניהול כאב בהחלפות מפרקים.
לדבריו, השליטה בכאב תאפשר לכם לתרגל, להפעיל את המפרק ולהגדיל את הטווחים. עם ההפחתה בכאב מפחיתים את הטיפול התרופתי וחוזרים לחיים בריאים ומלאים.
מה צריך לדעת על ניתוח החלפת מפרק ברך?
פרופ׳ דבי מתכנן, מנתח ומבצע את הניתוח, עורך תכנון קדם ניתוחי בתלת מימד. משתמש במשתלים אנטומיים, בגישה קינמטית ורובוטית. עם התאמה מדויקת של זוויות הניתוח, לשם השגת הקינמטיקה המתאימה לכל מטופל באופן אישי. טיפל באלפי אנשים, באופן שמרני או ניתוחי, בדגש על מקצועיות ואיכפתיות.
למידע נוסף על ניתוח החלפת ברך, על הגישות השונות: החלפת מפרק ברך בעזרת רובוט (החלפת ברך רובוטית), החלפת ברך בשיטה קינמטית. סוגי שתלים להחלפת ברך . זמן החלמה מניתוח. השיקום לאחר החלפת ברך, נהיגה אחרי ניתוח החלפת ברך ועוד. בקישורים .